Dette lanserte Apple

WWDC 2013 er på mange måter Apples viktigste utviklerkonferanse siden lanseringen av iPhone 1 i 2007.

iOS 7
iOS 7 har et helt nytt flatt grensesnitt med ny multitasking-meny, og ny Safari. Siri er kraftig oppdatert som kan gjøre mye mer enn tidligere. Man kan fortelle den til å skru av eller på Bluetooth, eller justere lysstyrken på skjermen. Twitter er også integrert i Siri, det samme er Wikipedia og Bing (!)

Dette er kontrollsenteret som kan nås uansett hva man driver med:

Annonse

Mac Pro
Apple har oppdatert Mac Pro med et helt nytt design (ikke vanskelig å se), og masse ny kraftig maskinvare. Blant annet er SSD-en mye kjappere (PCIe), samt ny ATI-grafikk.

«Neste generasjons Mac Pro er bygd opp rundt en genial, enhetlig termal kjerne som gjør det mulig å effektivt dele hele den termiske kapasiteten mellom alle prosessorene.

Resultatet er en stasjonær maskin for profesjonell bruk med banebrytende ytelse i en design som kun har en åttendedel av volumet til den eksisterende Mac Pro-modellen. Neste generasjons Intel Xeon E5-prosessorer med konfigurasjoner med opptil 12 kjerner leverer dobbelt så rask flyttallsytelse.

Med to AMD FirePro-GPU-er i arbeidsstasjonsklassen er nye Mac Pro opptil 2,5 ganger raskere enn nåværende Mac Pro og leverer en databehandlingskraft på opptil utrolige 7 teraflops. Nye Mac Pro har også PCIe-basert flashlagring, som er opptil 10 ganger raskere enn tradisjonelle harddisker for stasjonære maskiner, og den nyeste firekanals ECC DDR3-hukommelsen som kjører på 1866 MHz med en hukommelsesbåndbredde på opptil 60 GBps. 

Med all denne kraften vil du kunne redigere 4K-video i full oppløsning samtidig som du rendrer effekter i bakgrunnen», melder Apple.

MacBook Air
Nå skal det handler om MacBook Air. Og jada, de har fått Haswell. Apple lover en hel dag med batterilevetid, og 30 dager standy. De nye Air-modellene har også ac-WiFi som kan kombineres med nye AirPort Extreme.

De nye Air-modellene blir tilgjengelig fra i dag av.

«Nå får du enda mer for pengene når du velger den perfekte bærbare til alle dagens oppgaver. 11-tommersmodellene har dobbelt så stor lagringsplass og 13-tommersmodellene får en lavere startpris på kr 8590 inkl. mva. I dag presenterte Apple også helt nydesignede AirPort Extreme- og AirPort Time Capsule-basestasjoner med 802.11ac Wi-Fi for opptil tre ganger raskere ytelse», skriver Apple i pressemeldingen.

Bedre grafikk
«Nye MacBook Air har strømeffektive fjerde generasjon Intel Core i5- og Core i7-prosessorer som gir 13-tommers MacBook Air en batteritid på opptil tolv timer og opptil ti timer videoavspilling i iTunes. 11-tommers MacBook Air har en batteritid på opptil ni timer og opptil åtte timer videoavspilling i iTunes.

MacBook Air støtter nå neste generasjon 802.11ac Wi-Fi for en trådløs ytelse som er opptil tre ganger raskere når maskinen er koblet til en basestasjon med 802.11ac. Nye Intel HD Graphics 5000 gir MacBook Air opptil 40 prosent raskere ytelse for spill og grafikkintensive apper, og den nye flash-lagringen er opptil 45 prosent raskere enn forrige generasjon og ni ganger raskere enn tradisjonelle harddisker.»

Mye bedre batterilevetid med Haswell:

Først ut: OS X 10.9
Tim Cook snakker om MacBook-tallene. Vi forventer å se nye modeller om få minutter. Neida, det er ikke det første som skal skje: Apple skal snakke om OS X. Nye OS X er døpt Mavericks, og versjonsnummeret er naturlig nok 10.9.

Mavericks kommer til høsten som nedlasting. Utviklere får en uferdig versjon i dag.

Nytt i OS X Mavericks (som tidligere ryktet):

* Faner i Finder
* Fil-tagging
* iBooks
* Apple Maps (send ruter fra OS X Maps til iPhone)
* Push-varsler (oppdateres automatisk etter dvale)
* Automatisk app-oppdatering i bakgrunnen
* Forbedret Calendar med Facebook-støtte
* Bedre flerskjerm-støtte
* Bruk TV-en og Apple TV som sekundær-skjerm
* Forbedret batterilevetid med App Nap (opp til 72 prosent mindre CPU-bruk)
* Kjappere maskin-oppdatert etter dvale
* Ny Safari (Shared Links, kjappere JavaScript, bedre minnehåndtering, strømsparing, Twitter integrert)

Passordlagring i OS X 10.9:

Følg oss, og Apples direktesending direkte i nettleseren her (krever Safari på iOS 4.2 eller nyere på en iPhone, iPad, iPad mini eller iPod touch; Safari 4 eller nyere på en Mac OS X v10.6 eller nyere. Strømming via Apple TV krever andre- eller tredje-generasjon Apple TV med programvare 5.0.2 eller nyere).

Store endringer må til nå
For Android har for lengst dratt fra epleselskapet hva angår funksjoner, og også ren og skjær entusiame fra sine brukere.

Det var ikke tilfellet i 2007 at verden visste hvordan man skulle lage, og bruke smartmobiler med berøringsskjerm, men den tiden er for lengst over.

Hva leverer de i iOS 7?
Alle vet hvordan en berøringsmobil fungerer, og alle forventer å finne visse funksjoner i en. Det er derfor på tide for Apple å lanserer neste-generasjons mobil-OS som leverer langt flere funksjoner, muligheter for tilpasninger, og ikke minst gir lov til å endre tastatur (eller i hvert fall kraftig fungerer det som følger med), og dele innhold med flere tjenester og apper.

Og hva med standardapper? Vi forventer nå at det blir mulig å definere andre nettlesere enn Safari Mobile som standard. 

Ingen vet noe
Det som gjør årets WWDC ekstra spennende, er at ikke engang Apple-insider John Gruber vet hva som skal avsløres. Tidligere har det vært endel lekkasjer, men i år er det eneste vi har fått nyss om er oppgraderte MacBook Air-modeller. Ingen 
overraskelse at disse blir oppgradert – Haswell ble som kjent lansert på en rekke bærbare under Computex i Taiwan.

Annonse
Annonse