Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Film- og platebransejn sender "tilbud" til folk som har valgt en nettleverandør uten "Six Strikes"-avtale. (Ill.: Panther Media)

Bot for å bruke «feil» nettleverandør

Nytt stunt fra film- og platebransjen.

I USA ble det i februar innført en frivillig såkalt Six Strikes-ordning for nettleverandører.

Rutes til omskolering
Dette innebærer at nettselskapene sender ut advarsler til folk som laster opp eller ned ulovlig. Om du trosser advarslene og fortsetter, settes det inn en rekke tiltak mot deg.

Ett av dem er at du blir rutet til en omskolering i form av en nettside som skal få deg på bedre tanker.

Ikke alle er med
Et knippe selskaper – blant dem AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner og Verizon – har så langt inngått avtale med film- og musikkbransjen om å innføre systemet.

Men det er fortsatt mange selskaper som holder seg utenfor.

Blir fotfulgt
Disse opplever nå at kundene deres blir fotfulgt av rettighetshaverne.

I stedet for å motta advarsler og tilbud om omskolering får kunder av «ikke-autoriserte» nettleverandører i stedet «tilbud» om å gjøre opp for seg.

Jammie Thomas-taktikk
I motsatt fall – dersom man ikke betaler beløpet som blir foreslått – kan man risikere å bli saksøkt for et betydelig høyere beløp.

Taktikken er den samme som platebransjen brukte for noen år siden, blant annet i den mye omtalte Jammie Thomas-saken.

Vil skremme «de andre»
Men mens de stort sett har sluttet med «bøter» til tilfeldige fildelere, gjeninnfører de nå systemet for å skremme de som har valgt en nettleverandør uten «Six Strikes»-avtale, skriver Torrentfreak.com.

I brevet kundene får heter det blant annet:

Din nettleverandør har videresendt denne kunngjøringen til deg. Dette er ikke spam. Din konto har blitt brukt til å laste ned, laste opp eller tilby for opplasting opphavsrettsbeskyttet innhold på en måte som krenker rettighetene til eieren av opphavsretten. Tjenesten kan bli suspendert dersom denne saken ikke blir løst. Du kan bli holdt ansvarlig for opp til 150 000 dollar (om lag 870 000 norske kroner) for hver krenkelse i et sivilt søksmål.

Får «tilbud»
Lenger ned i brevet får du «tilbud» om å få hele saken ut av verden ved å trykke på en knapp som automatisk fakturerer deg for mer beskjedene 20 dollar (om lag 116 kroner).

Brevene sendes ut av selskapet Rightscorp, som er et kjent navn fra tidligere i piratjakt-sammenheng.

Warner Bros bekrefter overfor Torrentfreak.com at de er med i systemet.

 

 

Stikkord: fildeling