– Du kan få ti års fengsel

Britisk politi satte denne uka i gang en storaksjon mot fildelingsnettsteder.

Sender ut brev
Første steget i noe som ser ut som et forsøk på masse-stenging av nettsteder som leder folk til ulovlig kopiert film, musikk, spill, bøker og programvare er å sende ut et brev.

I dette brevet gjør de bakmennene oppmerksomme på hva de risikerer om de fortsetter med sin virksomhet.

Annonse

Eget politiorgan
– XXX er et BitTorrent-nettsted som uten tillatelse fra opphavsmannen forsyner britiske nettbrukere med en katalog og en søkemotor for torrent-filer. Dette setter brukerne i stand til å finne og laste ned opphavsbeskyttet innhold som ellers ville vært tidkrevende eller umulig å finne, heter det blant annet i brevet.

Brevet er sendt ut av National Fraud Intelligence Bureau (NFIB), som sorterer under London-politiet.

Inntil ti år
I brevet blir det også gjort oppmerksom på at man risikerer inntil ti års fengsel for å oppfordre eller medvirke til å distribuere ulovlig kopiert materiale.

Det var i desember i fjor at London-politiet ble tildelt oppgaven med å jage fildelere.

Aksjonen denne uka er trolig det første framstøtet i en større plan som den britiske regjeringen vil gjennomføre i løpet av året.

Europas strengeste
Storbritannia har Europas strengeste regler når det gjelder piratkopiering og fildeling, og er trolig et av verdens strengeste regimer på området.

Landet har (om enn ikke effektivt) blokkert for en rekke kjente fildelingsnettsteder, blant dem The Pirate Bay, IsoHunt, Fenopy og H33t.

Oppblomstring av proxy
Dette har imidlertid ført til en oppblomstring av tjenester som
tilbyr proxy-løsninger, slik at man likevel kan nå de blokkerte nettstedene.

Lenge var det også forbudt å ta kopier av CD-plater til eget bruk (for eksempel for å legge musikken over på mobilen), men dette måtte britene i desember i fjor oppheve etter pålegg fra EU.

Sterk musikkindustri
Pådriveren for de strenge reglene og de drastiske tiltakene er først og fremst Storbritannias sterke musikkindustri, som har forsynt verden med superstjerner helt siden 1960-tallets Beatles og Rolling Stones.

Storbritannia har også en ikke ubetydelig filmindustri, og en liten, men ikke ubetydelig del av landets økonomi er basert på kunstnerisk virksomhet.

Men også i Norge får vi snart en lov som åpner for blokkering av nettsteder og økt overvåking av fildelere.

Kilde:
Torrentfreak.com

 

 

 

 

Annonse
Annonse