Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Uviklingen av førerløse biler har allerede kommet langt. Nå kan lanseringen for massemarkedet være nærmere enn vi trodde. (Ill.: Mobileye)

– Førerløse biler om tre år

Og nå kan de bli mye billigere enn antatt.

 

Førerløse biler kan komme på markedet fortere enn du aner.

Som kjent har Google eksperimentert mye med denne teknologien, og veimyndighetene i flere delstater USA har allerede åpnet for biler som kjører helt av seg selv.

Ikke 12, men 3 år
Mens Google snakker om en lansering tidligst i 2025 og da med en ekstrakostnad som sannsynligvis tilsvarer flere titalls tusen kroner (Googles bil har ekstrautstyr for 412 000 kroner om bord), har selskapet Mobileye i Israel kommet opp med en idé som kan framskynde lanseringen med mange år til en langt hyggeligere pris, skriver The New York Times.

Selskapet ble startet på 90-tallet, og har etterhvert blitt en stor leverandør av elektronisk sikkerhetsutstyr blant annet til den amerikanske storprodusenten General Motors.

Til massemarkedet
Mobileye forventer at førerløse biler vil bli tilgjengelig for massemarkedet allerede om tre år.

De mener det bare vil koste noen få tusen kroner å utstyre bilene med det som skal til for at de skal kunne kjøre alene.

Store forskjeller
Det er imidlertid en del vesentlige forskjeller på Mobileyes løsning og den løsningen Google jobber med.

Mens Google-bilen både klarer å komme seg inn på motorveien fra en sidevei, kjøre trygt gjennom kryss, svinge til høyre og til venstre og foreta forbikjøringer, er Mobileye-bilen så langt begrenset til å kjøre i ett felt på motorveien, identifisere trafikklys og bremse automatisk for så å sette opp farten igjen.

Håper på forbedringer
Selskapet håper imidlertid på å videreutvikle systemet, slik at det om kort tid kommer opp på tilnærmet samme nivå som Google-bilen.

Google-bilen har kjørt hele 804 672 kilometer på veier i California uten problemer, mens biler med Mobileyes-utstyr om bord så langt bare har foretatt korte kjøreturer i Israel.

Video fra en av test-turene kan du se HER.

Kan bli elektrisk
Det er for øvrig ikke umulig at de billige, førerløse bilene vil bli elektriske. 

For nyheten fra Mobileye kommer samtidig som elbilprodusenten Tesla sier at de snart er klare med biler som går hele veien fra Los Angles til New York ved hjelp av et nettverk av Supercharger-ladestasjoner.

Stikkord: førerløse biler