Annonse


Nå vil de undersøke iPhone

Det er sjelden noen er villig til å stå fram, men det er vår erfaring at norske forhandlere av mobiltelefoner ikke akkurat er overbegeistret for Apple.

Og i en undersøkelse som ble foretatt i 2011 av bransjebladet IT-bransjen i 2011 gikk scoret Apple lavest på absolutt alt: både service, pris og kvalitet.

Vil undersøke saken
Nå vil selveste EU se om Apple bruker ureglementerte midler for å skaffe seg en større andel av markedet enn de ellers ville hatt.

Ifølge Financial Times (krever abonnement eller kjøp av enkeltartikler) vil Europakommisjonen nå granske Apples salgstaktikk med tanke på å finne ut som de skviser ut konkurrentene ved hjelp av ufine eller til og med ulovlige metoder.

Annonse


Sendt ut spørreskjema
Kommisjonen har ifølge avisen sendt ut et spørreskjema til et antall europeiske teleselskaper som selger iPhone med binding.

Her spør de blant annet om Apple legger minimumsrestriksjoner på antallet telefoner som kan bestilles.

Garanti mot bedre vilkår?
I tillegg spør de om det er slik at Apple forlanger garanti mot at konkurrentene skal få bedre vilkår enn dem når det gjelder synlighet i butikken og prismodell i forhold til abonnement.

Spørsmålene indikerer at EU har mistanke om at begge deler er tilfelle.

Spørreskjemaet er ifølge Financial Times på til sammen ni sider, så her er det tydeligvis nok å ta av.

Bevisst struping av 4G?
Et av de andre punktene skal ifølge avisen gjelde det nye mobile bredbåndssystemet LTE/4G. Ifølge skjemaet vil EU vite om Apple bevisst har «strupt» kompatibilitet med den europeiske 4G-standarden.

Som kjent er det forskjeller på 4G-systemene i ulike deler av verden, for eksempel i USA og Europa. Spørsmålet indikerer at Apple har «hoppet bukk» over 4G i Europa, vel vitende om at utbyggingen fortsatt pågår.

Ikke første gang
Dersom eksistensen av slik oppførsel skulle vise seg å bli bekreftet, kan det ifølge Financial Times være et brudd på konkurranselovgivningen.

Som kjent har det vært 4G-bruduljer i flere land når det gjelder iPad. I Norge måtte Apple til slutt fjerne henvisningene til 4G i sine annonser, etter press fra Forbrukerombudet.

Private klager
Tidligere i år kunne en annen amerikansk avis, The New York Times, fortelle at flere europeiske teleoperatører privat hadde klaget over Apples praksis.

Dette medførte at EUs kontrollerer undersøkte saken, men uten å komme noen vei.

«Må» selge den
Trolig fordi situasjonen er som vi gjennom fortrolige samtaler med forhandlere har fått inntrykk av at den er i Norge: 

Butikkjedene «må» selge iPhone fordi folk vil ha den og tør dermed ikke si fra av frykt for å komme på kant med Apple. 

Dårlige vilkår
Samtidig får de så dårlige vilkår av Apple at de helst ville vært den foruten.

Dette er etter alt å dømme bakgrunnen for at EU nå sender (med forbehold om at Financial Times har rett) ut anonyme spørreskjemaer.

 

Annonse