Annonse


– USA lagrer all kommunikasjon

Amerikanske myndigheter lagrer alle former for digital kommunikasjon og kan hente denne informasjonen fram igjen akkurat når de vil.

– Kan følge med på alt
Det hevder den tidligere FBI-agenten og antiterror-etterforskeren Tim Clemente i et TV-intervju med CNN (transkribert HER – se amatøropptak under artikkelen).

Dersom Clemente har rett, kan det ifølge den seriøse, britiske avisen The Guardian se ut som om alle telefonsamtaler, tekstmeldinger, e-post og opplysninger om hvem som ser på hvilke nettsider blir lagret, og at myndighetene har eller skaffer seg tilgang til denne informasjon etter behov.

Overvåkingen gjelder i så fall ikke bare telefonsamtaler og annen kommunikasjon  amerikanere imellom, men også digital kommunikasjon mellom amerikanere og utlendinger.

Annonse


Opptak av samtaler
Opplysningene kom fram i et innslag som skulle handle om etterforskningsprosedyrene i forbindelse med terroraksjonen i Boston.

Politiet er svært interessert i en bestemt telefonsamtale mellom den ene av de mistenkte, Tamerlan Tsarnaev, og hans kone Katherine Russell, men normalt skal det ikke være mulig å få høre disse samtalene i et opptak.

Som i et diktatur
Ingen teleselskaper i USA har tatt opp samtalene, i hvert fall ikke offisielt. Og det eksisterer heller ikke offisielt noe føderalt system som tar opp samtaler.

Slikt kjenner man bare fra diktaturer og politistater som det forgangne DDR eller dagens Nord-Korea.

– Kan være til hjelp
Likevel hevder Clemente at politiet har tilgang til disse samtalene.

– Det finnes en måte å finne ut dette på. I etterforskning på nasjonalt nivå som gjelder sikkerhet har vi uten tvil metoder som gjør at vi kan finne ut nøyaktig hva som ble sagt i den samtalen. Det er ikke nødvendigvis noe som FBI vil bruke i retten, men det vil være til hjelp i etterforskningen og i avhørene av henne (Russell, journ. nam.). Vi kan uten tvil finne det ut.

– Virkelig?
Programlederen Erin Burnett tror knapt sine egne ører, og spør igjen:

– Så de kan virkelig få tak i dette? Folk vil si at det er utrolig.

Kjendisadvokaten Mark Geragos, som også er med i programmet, bryter inn (feilaktig sitert som Clemente i CNNs transkripsjon):

– Velkommen til Amerika
– Velkommen til Amerika. Alle disse greiene blir fanget opp i dette øyeblikk enten vi vet det eller liker det eller ikke.

Tim Clemente nikker bekreftende.

– Akkurat, sier han.

Annonse