Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Samsung Galaxy S4 er ikke så rask som Samsung vil ha det til. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Den beste. Punktum.

Test: Samsung Galaxy S4.

2013 blir bare bedre og bedre, men gjør også luksusproblemene våre enda større, for hvordan i huleste skal du vite hvilken Android-toppmobil du skal kjøpe i år med så mange mobiler av ypperste kvalitet?

Er det denne du har ventet på?
Så er den altså her: Galaxy S4, oppfølgeren til den mestselgende Android-mobilen noensinne: Galaxy S III. S4 har alt du forventer deg fra Galaxy S-serien til Samsung, og enda litt til.

Noe av det fungerer, andre ting er gimmick, noen løsninger er smarte, andre ting kunne vi ønsket de hadde tenkt litt nøyere gjennom, men vi kan allerede nå avsløre at dette er en svært god mobil som hever terskelen for hva som forventes av en smartmobil.

Etter S4 er alle nødt til å tenke nytt, ikke bare konkurrenten, men også Samsung. For selv om S4 leverer en haug med sensorer, lynkjapp maskinvare, en super skjerm og mye funksjonalitet, så fungerer ikke alt like bra som det kunne ha gjort.

Spesifikasjoner Samsung Galaxy S4 16 GB (GT-I9505)

* OS: Android 4.2.2
* Brikkesett: Qualcomm Snapdragon 600
* CPU: 1.9 GHz fire kjerner Krait 300
* GPU: Adreno 320
* Minne: 2 GB LPDDR3 RAM
* Internlagring: 16, 32 eller 64 GB
Dimensjoner: 136.6 mm x 69.8 mm x 7.9 mm
* Vekt: 130 g
* Ekstra-lagring: Opp til 64 GB microSDXC
* Batteri: 2600 mAh Li-ion (trådløs lading som ekstraustyr)
* Skjerm: 5" Pentile RGBG Full HD Super AMOLED 441 PPI (full HD – 1920 x 1080)
* Corning Gorilla Glass 3.0
* Kamera bak: 13 MP 1080p Full HD Video-opptak @ 30fps
* Kamera foran: 2 MP 1080p HD Video Recording @ 30fps
* Mono-høyttaler med Qualcomm DAC

I Norge selges modellen med Qualcomm Snapdragon 600-brikkesett, og ikke Samsung Exynos.

Samsung-brikkesettet yter marginalt bedre i noen ytelsestester (men har dårligere batterilevetid) utført av Engadget, men har til gjengjeld ikke LTE-støtte.

Ikke en A.I, men nærmest i klassen
Det er vanskelig å ikke merke følelsen man får de første gangene man i løse lufta tar en innkommende samtalte. Jedi-sammenligningen (eller Minority Report, om du vil) som nå akkurat ble brukt, er oppbrukt og veldig nerdete, men likevel passende takket være et hav av sensorer.

Man kan ikke akkurat kalle S4 noe i nærheten av en intelligent bevisthet, men over gjennomsnittlig årvåken i forhold til konkurrentene, det er den – den er definitivt langt mer futuristisk enn alle sine konkurrenter, selv om ikke alt fungerer like intuitivt som det kunne ha gjort.

Og her er alle grunnene til at S4 er mer bevisst på deg og omgivelsene dine enn alle andre mobiler på markedet:

* Temperatur- og luftfuktighetsmåler
* Akselerometer
* Barometer
* RGB lyssensor (Samsung Adapt Display)
* Gest-sensor
* Nærhets-sensor (ved hjelp av infrarøde stråler)
* Ansiktsgjenkjenning
* Finger-sveving (blant annet forhåndsvisning uten å berøre panelet)
* Geomagnetisk sensor
* Gyro-sensor

Men selv om maskinvaren er på plass, er ikke programvaren helt der. For eksempel er det ikke bare øynene man må lese med for å bla ned i en e-post (kun mulig i Samsungs epost-klient), eller en nettside (kun Samsungs nettleser, altså den som følger med Android). Nei, man må også bøye nakken fremover for at det skal registreres, noe også Samsung ærbødigst ber deg gjøre første gang.

At man ikke behøver å være nær panelet for å forhåndsvise en liten del av en e-post eller en kalenderoppføring (også kun Samsungs apper) er ganske kult det, men hvorfor er det ikke mulig å bla nedover innboksen uten å berøre panelet også?

Ting som faktisk fungerer utmerket er å se bort fra skjermen for å pause filmklipp. Det samme gjelder innkommende samtaler: snu skjermen bort fra deg og mobilen skrur av ringelyden. Nyttig nok.

Fortsatt ikke et Microsoft, Apple eller Google
Men andre opplevelser slår ofte sprekker, og man skjønner ikke helt hvorfor (litt mer kalibrering er trolig alt som skal til, vi får håpe på fremtidige programvareoppdateringer retter på noe av det), men det demonstrerer at Samsung fortsatt ikke i første rekke er et programvareselskap, men at de stadig forbedrer seg er det ingen tvil om.

De bør sporenstreks åpne sine sensor-API-er så andre program kan dra nytte av dem. Det er ikke på tale at vi bytter fra Chrome til den innebygde nettleseren kun for å kunne veive med fingrene for å bla nedover en nettside – for det er Chromes fanehåndterer og synkroniseringsmuligheter alt for gode, og veivinga for lite smart og presis.

Design
Om vi skal være rause vil vi beskrive S4 som en stein (som Samsung hintet til i S III-reklamen). En hard, men samtidig myk og glatt type stein av plastikk med en bakside som føles ut som teksturen til en colaboks.

Dette høres kanskje i overkant negativt og sarkastisk ut, og vi er fullt klar over at Samsung har fått tyn for å beholde plast-designet kjent fra S III, men vi er ikke fullt så negative som mange andre er i sine anmeldelser.

Vi synes S4 ligger godt i hånda. Vekta er akkurat passe, og selv om den mangler en ru teksturfølelse på baksiden, har vi aldri vært redde for å miste den.

Det er mulig undertegnede har i overkant store hender, men vi kan ikke se hva Samsung skulle gjort for å gjøre designet på en 5" bedre enn dette (bortsett fra tilbakeknappen som nevnt under), holde ytelsen på topp, og samtidig ikke gå langt over 5000 kroner for inngangsmodellen med 16 GB lagringsplass.

Plagsom tilbakeknapp
Det som plager oss mest med designet er tilbakeknappen som dekker et for lite område til høyre for (den fysiske) starknappen i midten. Noen ganger trykker man på skjermen når man bare vil tilbake – et ganske så stort problem med tanke på hvor ofte (hele tiden, egentlig) man bruker denne knappen.

En litt pirkete greie er at hjemknappen ikke gir noen kvalitetsfølelse. Den gir ikke den samme tilfredsstillelse å trykke på som en iPhone 5 som selv etter tusenvis av trykk fortsatt leverer akkurat passe med motstand, og den er akkurat så lite upresis at man noen ganger bringer opp S Voice.

S Voice er Samsungs Siri-klone som fungerer bra, og akkurat som forventet fra en slik tjeneste. Fordelen Samsung har med Android som plattform er at deres personlige assistent kan slå av og på innstillinger – det kan ikke Siri.

Samsung-skall og programvare
Nature 2.0-grensesnittet gjør heldigvis ikke så mye av seg, og føles lettere til sinns enn noe mørke HTC Sense 5.0. 

Det er faktisk ganske vanskelig å se at det er Samungs programvareavdeling som har lekt seg her. Vi vil også gi mye ros for innstillingene som presenterer få valg i første ledd. Det føles ikke overveldende på måten «se her, du må stille inn dette, og dette, og..».

Du tar deg en tur innom sånn etterhvert når du blir mer og mer vant til mobilen og alt den kan gjøre. Det er morsomt å oppdage nye funksjoner, og det er ikke rent lite.

Tips: vi anbefaler alle som synes det er for lite plass til app-ikoner å bruke «Nova Launcher» (Google Play-lenke). Dette gratis hjemskallet retter dette for deg som standard.

Appene som følger med er overraskende mye bedre enn undertegnede hadde forventet fra et selskap som Samsung som ofte blir veldig «tacky» når det kommer til programvaredesign. Det er tross alt en bedrift som for ikke så alt for lenge siden var mer kjente for hvitevarer enn avanserte mobiler.

Skritteller-funksjonen (Walking mate) i S Health-appen er ren og pen, men kanskje i overkant grønn og med alt for mye kontrast – litt typisk de asiatiske mobil-produsentene å ikke ha den beste visuelle designsmaken.

Det er jo litt kult med luftfuktighetsmåleren og temperaturmåleren du finner i samme app, og begge ser ut til å måle ganske korrekt, men husk at sensorene er veldig var på håndvarme.

S4 – helsemobilen?
Vi liker forøvrig veldig godt skrittelleren. Det er ganske kult å ha den på hele tiden, for det er lett å bla frem og tilbake i ukedagene og se hvor mye man har gått, og når på døgnet man gjorde det. Ikke virker det som om den bruker noe særlig strøm heller. 

Samme app inneholder også en fin kaloriteller for de som er selvplager nok til sånt. Man kan til og med søke i en matdatabase (søk f.eks. på Subway, og den lister opp menyen).

Samung-kalenderen S Planner derimot er svært lite tiltalende, og har en månedsvisning med så krampeaktig liten plass at det er umulig å skaffe seg oversikt. Andre programmer fra Samsung fungerer mer eller mindre som forventet, men leverer aldri mer enn man håper på. Her er Apple og Google fortsatt mye bedre.

Tips: klager Chrome, og andre Google-apps, på at de ikke kan synkroniseres? Da er det bare å huke av for «Sync» (du finner den i varselsenteret ved å dra ned med to fingre).

Dette var merkelig: Når Samsung Link kjørte på Windows 7 PC-en vår hang det igjen tekst etter at vi tømte papirkurven, og Facebook stoppet opp. Facebook (og bare den) ville rett og slett ikke reagere i Chrome. Sekundet vi lukket Link rette begge feilene seg. Som sagt: Samsung er ikke først og fremst et programvareselskap.

Ytelse
Det er absolutt ingenting å utsette på ytelsen til S4. Det er ingen andre mobiler på markedet som er like kjapp som denne, det er ikke noe mer å si om det. 
HTC One kommer nærme, men er underklokket med 200 MHz, muligens for å spare batteriet  som er på 2300 mAh kontra S4-ens 2600 mAh.

Det er rett og slett en nytelse å spille Real Racing 3 på en S4. Ikke bare grunnet ytelsen selvsagt, men også det veldig, veldig flotte 1080p-panelet på 5". 

Selv om S4 ikke har gromme stereo-høyttalere i front som HTC One, er faktisk høyttalerne (som er plassert på baksiden) på S4 en av de bedre på markedet.

Her er våre testresultater i tre ledende testprogram:

* 3D Mark Ice Storm: 11155 poeng

* 3D Mark Ice Storm Extreme: 6299 poeng

* AnTuTu v3.3: 25491 poeng

* GLBenchmark 2.7.0: T-Red HD: 861 frames (15 FPS) – Fill rate: 868902720

App-butikk og IR
Vi skjønner
 ikke hvorfor Samsung har sin egen app-butikk (Samsung Apps), sånn rent bortsett fra at de ønsker å leke Apple og Google, men de gir i hvert fall bort Need for Speed: Most Wanted som ellers koster 7 kroner hos Google Play.

Det har blitt en trend å inkludere IR-sender, og S4 er selvsagt intet unntak. Man kan bruke den mot alle slags TV-oppsett (parabol, TV, dekoderboksen), men merk at det er kun om man har kabel-TV man har noen særlig nytte av den innebygde TV-guiden, da det kun er kabel-leverandørene som full kontroll på kanalistene. Du skifter enkelt mellom å styre TV-en eller parabol eller kabel TV-dekoderboksen.

Merk: Vi fikk ikke vår Canal Digital Sagem-boks til å fungere med IR-blasteren, men den fungerte helt ypperlig på en annen støttet dekoder.

Batteri og lagringskapasitet
S4 imponerer med over 19 timer oppetid med standard lysstyrke og godt over gjennomsnittlig bruk mobilen, i hovedsak Facebook, Chrome og Spotify fra 08:30 på morgenen (laderen ble nappet ut med 100 prosent batteri 02:00 samme natt). Klokken 22 på kvelden var batteriet på fire prosent, og vi fikk gjentatte advarsler om at det nok er på tide å koble i laderen.

Flott er det også at S4 lades fort. Dette er noe som ofte overses i tester, men vi mener det er en stor fordel om man må løpe fra strømuttaket. Vi ladet fra 4 til 60 prosent på under timen.

Vi gjør potensielle kjøpere oppmerksomme på dette med lagringskapasitet:

S4 med 16 GB-lagringskapasitet kan få mer plass om man kjøper et minnekort til noen få hundrelapper, men vær klar over at alle apper (inkludert spill) lagres på internminnet, og ikke på minnekortet. Du kan selvfølgelig «roote» mobilen (full tilgang) og laste ned FolderMount, men dette er altså ikke en offisielt støttet av Samsung og bryter garantien.

Filmer, musikk og annen media kan lagres på minnekortet. Spotify, blant annet, lagrer automatisk til lagringsenheten med mest tilgjengelig lagringsplass.

Konklusjon
Når alt kommer til alt er hverken HTC One eller Samsungs S4 like silkemyk som iPhone 5, men de er veldig nærme nå, bortsett når man blar i nettsider. På dette området er iPhone 5 langt mer behagelig. 

Det spiller altså fortsatt ingen rolle at begge disse toppmodellene har dobbelt så mye minne, dobbelt så mange kjerner, kjappere GPU og mye kjappere klokkefrekvens – hemmeligheten ligger i Apples mulighet til å skreddersy maskinvaren for programvaren, og vice versa.

Men når det kommer til skjerm, spill-ytelse og personliggjøring er det selvsagt ingen som er i nærheten av å kunne røre S4 og Android – der er Apple langt i bakleksa. Android er derfor et soleklart valg for mange. Således trer Galaxy S4 inn i rekken svært gode toppmodeller våren 2013.

Vi synes S4 er den beste smartmobilen på markedet. Punktum.

Å se på en 4"-skjerm etter å ha brukt 1"-større S4 er både negativt og positivt: iPhone 5 er svært lett å bruke med en hånd, men skjermen er selvsagt mye mindre og egner seg derfor ikke like godt til spill og film-titting.

S4 har en gigantisk skjerm som er svært lekker (1080p gjør susen), men som er litt mindre lyssterk (også i forhold til HTC One), også er det selvsagt mer kronglete å bruke en 5"-skjerm med en hånd. Det at S4 er 0.3" større enn HTC One merkes ikke i negativ forstand. Et lite poeng til Samsung der.

En svært sterk femmer fortjener S4 uten tvil. Vi skal ikke fortelle deg at du bør velge HTC One fremfor S4, eller S4 fremfor One – det blir opp til personlige preferanser. Så likt er det faktisk, selv om vi synes S4 er en hårsbredd bedre synes vi du bør prøve begge.

Dette trekker vi for
Vi trekker mest for at S4 ikke har mer lagringsplass enn 9 GB. SD-kort kan installeres, men å be vanlige brukere roote mobilen (som jo bryter garantien), og installere spesial-programvare for å flytte over spill og annet som tar mye plass, det går jo rett og slett ikke. Den andre tingen som vekter ganske tungt er tilbakeknappen som ofte er en stor plage, og til slutt det at endel av sensorene er en gimmick.

Er design og mye lagringsplass (One starter på 32 GB vs. S4's 16 GB) veldig viktig for deg bør du sterkt vurdere One. Er det viktigst for deg å ha den aller nyeste teknologien (sensorer i hopetall), og best batterilevetid er S4 det riktige valget. Vi hadde valgt en S4.

Pluss:

* Superflott 5" 1080p-panel
* Batterilevetiden
* Tynn og lett
* Super-ytelse i spill
* Den kjappeste maskinvaren
* Sensorene
* Kjapt kamera

* Smart som fjernkontroll

Minus:

* Litt lyssvakt panel
* Plagsomt plassert tilbakeknapp er plagsom
* Sensorene når ikke sitt fulle potensiale
* Kjedelig plast-design
* Kun 9 GB ledig intern lagringsplass

S4 vs. One
Forskjellen på S4 og One er grovt oppsummert følgende (begge mobilene ligger rett over 5000 kroner i norske nettbutikker):

Samsung Galaxy S4:

* Et kjedelig plast-design som ikke oser kvalitet, men som holder mål
* 2600 mAh-batteri
* Kun 16 GB internlagring (9 GB tilgjenglig for bruk)
* Et superlekkert, om enn et noe lyssvakt 5"-panel
* Den beste ytelsen
* Et hav av sensorer som muliggjør noen smarte og noen gimmick-funksjoner
* Micro SD
* Utskiftbart batteri
Mono-høyttaler på baksiden
* Corning Gorilla Glass 3

HTC One (les vår anmeldelse):

* Lekkert unibody-design i aluminum som oser kvalitet
* 2300 mAh-batteri
* 32 GB-modellen: samme pris som S4 med 16 GB
* 0.3" mindre skjerm
* 200 MHz tregere Snapdragon 600-CPU
* BlinkFeed nyhetsaggregering
* Ikke microSD
* Ikke utskiftbart batteri
* Stereo-høyttaler i front
* Corning Gorilla Glass 2

 

Stikkord: galaxy, Mobil, samsung, Tester