Annonse


Glemte å slette data

Japanerne og nordkoreanerne er kanskje ikke fullt så på kant med hverandre som sør- og nordkoreanerne. Men på talefot er de på ingen måte.

Vekker oppsikt
Derfor vekker det oppsikt når den japanske kystvakten selger ett av sine gamle skip til Nord-Korea, uten å slette navigasjonsdataene på skipets server først.

Det skjedde nemlig da båten «Takachiho» ble pensjonert i 2011 og solgt videre til en organisasjon som kaller seg «Den generelle sammenslutning av koreanske beboere i Japan» (Chongryon).

Dekkorganisasjon
Organisasjonen viste seg senere å være finansiert av nordkoreanske myndigheter, og det er liten tvil om at både båtene og de data som måtte være om bord nå har navnet i Kim Jong-uns hender.

Annonse


Både radiosystemer og våpen ble fjernet før salget, men navigasjonssystemet med tilhørende data var intakt.

– Lavt sikkerhetsnivå
Fartøyet ble solgt i en tilstand som gjør det mulig å tenke seg at data om patruljebåtens operasjonelle mønstre kan ha tilfalt tredjepart. Vi hadde lavt sikkerhetsnivå på den tiden, sier en representant for det japanske sjøforsvaret til den japanske avisen Yomiuri Shimbun.

Med det økte spenningsnivået vi i dag ser i farvannet mellom Japan, Kina og Nord/Sør-Korea er det mindre sannsynlig at et slikt salg ville ha kunnet passere under radaren.

Annonse