Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Zyxel-rutere som denne viste seg i 2011 å inneholde et stort sikkerhetshull. Nå står en mann i 30-åra tiltalt for å ha laget standardnøkler til ruteren, slik at uvedkommende kunne komme seg inn.

– En ny «DVD-Jon»-sak

Nordmann i retten for Telenor-hack.

I slutten av oktober 2010 skrev ITavisen om at innloggingsinformasjonen til 10 000 av Telenors Zyxel-rutere hadde kommet på avveie.

To menn i retten
Koden ble lagt ut på Freak.no, et stort norsk forum.

Mandag måtte en menn i henholdsvis 20- og 30-åra fra Sandefjord møte i retten for det de hadde gjort.

Frafalt tiltalen
Telenor politianmeldte nemlig saken, og det ble senere tatt ut tiltale mot de to mennene.

Tirsdag frafalt aktor Kjetil Baustad Efelie tiltalen for den ene mannens vedkommende (han i 20-åra), mens tiltalen mot den andre ble opprettholdt.

– For tynne bevis
Denne mannen skal ifølge tiltalen ha laget nøklene som kunne sette utenforstående i stand til å logge seg inn på Telenor-kundenes hjemmerutere.

Den andre var tiltalt for å ha publisert nøklene, men har hele tiden nektet kjennskap til dette. Retten fant at bevisene var for tynne.

– Fortsatt ulovlig
– Vår forståelse av saken er at det er begått en ulovlig handling, og det er derfor riktig og viktig for oss å anmelde denne saken. Politi og påtalemyndighet opprettet en tiltale som en bekreftelse på at de deler vår forståelse av sakens alvor. At retten har funnet forhold som gjør at tiltalen mot den ene personen ble frafalt endrer ikke på dette. Vi tar det til etterretning, sier Telenors sikkerhetssjef Rune Dyrlie til Hardware.no.

– En ny «DVD-Jon»-sak
Advokat Jørn Johannessen forsvarer mannen i 30-åra.

Han sammenligner overfor Sandefjords Blad (krever abonnement) saken med den verdensberømte saken mot norske Jon Lech Johansen («DVD-Jon») i 2002, som til slutt endte med endelig frifinnelse i 2004.

Den tiltalte ser på seg selv som en varsler, og mener at han gjorde Telenor og kundene deres en tjeneste ved å vise hvor enkelt det var å lage universalnøkler.

Stikkord: hacking, telenor