Hopp til navigasjon Hopp til innhold
David Watkins i konsulentselskapet Futuresource mener gamle ideer blir som nye i fremtiden. (Ill.: IFA/Messe Berlin)

-Stemmestyring og klokker kommer tilbake

Toppkonsulent ser i krystallkula.

Sardinia (ITavisen.no): På 90-tallet hadde mange mobiltelefoner stemmestyring (men ingen brukte det). Og armbåndsur er noe vi har hatt med oss siden 1400-tallet.

Kommer tilbake
I IT-verdenen er det ofte slik at gamle ideer kommer tilbake i ny og oppgradert form.

Det tror i hvert fall David Watkins i konsulentselskapet Futuresource. Han la fredag fram sine framtidsvyer for journalister fra hele verden på den årlige forhånds-pressekonferansen til Internationale Funkausstellung (IFA) – den store messen for forbrukerelektronikk som hvert år går av stabelen i Berlin i begynnelsen av september.

Spåmenn
Selskapet spesialiserer seg på å forutsi trender innen IT og forbrukerelektronikk, og har ofte truffet godt med sine spådommer.

Noe er selvfølgeligheter, mens andre ting kanskje er mer overraskende.

Blir med overalt
For eksempel alt dette snakket om armbåndsuret, som både ifølge Watson og mange andre raskt vil utvikle seg fra å være en urskive med visere til å bli en fullgod forlengelse av mobiltelefonen din (og dermed alt det andre utstyret du har koblet opp til nettet).

– Bærbar datakraft vil bli stadig viktigere og stadig mindre i størrelse. Vi vil ha med oss alle ressursene som ligger på nettet overalt, også når vi ikke gidder å dra på en mobiltelefon. Oppkoblede armbåndsur er derfor noe jeg har sterk tro på, sier Watkins.

– Upraktisk med tastatur og skjerm
Samtidig ser han at stemmen blir et stadig viktigere verktøy for Jordas oppkoblede befolkning.

– Det er ikke praktisk å bruke et tastatur eller en pekeskjerm med så små enheter som en oppkoblet klokke. Utstyret du har med deg – enten det er en fullblods mobiltelefon eller en forlengelse i form av en klokke – vil bli en personlig «butler» på et helt annet nivå enn i dag.

Personlig tjener
Denne «butleren» heter i dag blant annet Siri, og finnes som standardutstyr i en nyere iPhone. Watkins tror at denne trenden vil forsterke seg, og at stadig flere vil finne det praktisk å kommunisere med nettet via stemmen.

– Å ha både personlige data og eksterne tjenester tilgjengelig i nettskyen vil bli stadig viktigere. Samtidig vil de sosiale nettverkene i enda større grad bli verdens nervesystem. Vi vil kunne være tilstede for hverandre på en helt annen måte enn før , sier Watkins, som trekker fram de lett foreldede begrepene «telepresence» (tilstedeværelse via elektroniske nettverk)  og virtual reality (kunstig virkelighet) som ting som nå kommer for alvor.

Utvidet menneskelighet
Watkins forventer også en voldsom vekst i innholdsindustrien (film, TV, underholdning, journalistikk etc.), for i den nye verden som i den gamle er innholdet konge.

Såkalt «augmented humanity» – den menneskelige varianten av augmented reality (utvidet virkelighet) gjøre seg gjeldende.

Han forventer også buede/bøyelige skjermer (noe vi har sett fra flere produsenter, blant andre LG).

Åpne nett
Interessant nok tror Watkins også på et oppsving i gr
atis, trådløse uten passord og brukernavn  – litt sånn tilbake til den glade tiden på begynnelsen av 2000-tallet der idealister i hus og hytte stilte nettene sine til rådighet for gud og hvermann, uten å tenke verken på sikkerhet eller penger.

Open Wireless-bevegelsen blir trolig glade for dette…

Bærekraftige saker
En av de største utfordringene med dagens elektronikk er strømforbruket. Men Watkins vet råd også her.

Bærekraftige batterier som henter energi fra omgivelsene er en mulig løsning. Elektronikk kan kanskje komme til å fungere omtrent som planter og fotosyntese.

Men kan det brukes til noe, da?
Men først og fremst snakker han om at ideer som først bare var science fiction og deretter ble en ufullstendig og lite brukervennlig realitet, nå endelig kan tas i bruk som et resultat av den teknologiske utviklingen.

Spørsmålet er likevel om folk vil føle at de har bruk for dette. For verden er full av gode ideer og avansert teknologi, men brukerne forlanger en faktisk nytteverdi.

Denne reisen ble betalt av IFA i samarbeid med Norsk-Tysk Handelskammer.

 

Stikkord: ifa