Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Windows 8 har så langt ikke reddet PC-bransjen fra synkende salg. De taper fortsatt kunder til nettbrett og smartmobiler.

PC-en fortsetter å tape

Mac tilbake i USA, men styrker seg globalt.

 

IDC har utgitt sine foreløpige analyser for PC-markedet for første kvartal 2013.

De verste tallene på 20 år
Det er ikke hyggelig lesning for noen, speselt ikke Microsoft og deres partnere som fortsatt ikke har noe særlig fotfeste hverken på nettbrett eller mobil.

Skal vi tro tallene fra IDC, og de er nok ganske korrekte grovt sett, så er dette det dårligste kvartalsresultatet for PC-bransjen i løpet av de tjue årene disse tallene har blitt kartlagt.

Elendige tall
Det globale PC-salget har nemlig gått ned 14 prosent i forhold til første kvartal i fjor. I USA er nedgangen på nesten 13 prosent.

«Til tross for en mindre forbedring i den økonomiske situasjonen, og noen nye PC-modeller med Windows 8, så er PC-forsendingene ned drastisk i alle regioner sammenlignet med for ett år siden», melder IDC, og påpeker at smartmobiler og nettbrett fortsetter å «stjele» til seg forbrukernes penger.

– Windows 8 har også skylda
Også Windows 8 må ta sin del av skylden for det dårlige salget, ifølget analysen.

«PC-industrien sliter med å identifisere innovasjoner som differansierer PC-er fra andre produkter og inspirerer kundene til å kjøpe – istedet møtes de av markant motstand mot endringer kundene oppfatter som tungvinne eller dyre», hevder IDC.

Apple sliter også
Apple gjør det heller ikke særlig bra i USA, men bedre enn Windows-markedet. Selskapets utsending av Mac-maskiner har nemlig falt med 7.5 prosent i Statene. Internasjonalt er Apples fremgang på 7.4 prosent. Sammen med Lenovo er de de eneste med positive tall.

Likevel er det nok til at Apple er på tredjeplass i Statene, med en forbedring fra 9.4 til 10 prosent. HP og Dell, lederne i PC-markedet, gikk markant tilbake som man kan lese av tabellen under, mens Toshiba gikk bare litt tilbake. Lenovo står igjen som vinneren med overraskende sterkt salg.

Også Gartners tall er negative, men ikke like mye: de beregner en nedgang på 11.2 prosent i det globale PC-markedet, mens Statene går ned 9.6 prosent.

 

Tallene for USA:

Det amerikanske markedet. (Ill.: IDC)

Tallene internasjonalt:

IDCs tall for det totale markedet. (Ill.: IDC)

 

Kilder:
IDC
Gartner

Stikkord: bransjen, nettbrett, pc