Hopp til navigasjon Hopp til innhold
I denne salen skjer det symbolske i natt: Samsung overtar tronen som verdens teknologi-konge. Det mener i hvert fall ITavisens redaktør Tore Neset. (Ill.: flickr4jazz/CC)

Apple-æraen er slutt

Kommentar: I kveld tar Samsung over.

Neida, Apple går ikke konkurs. De kommer heller ikke til å lage dårlige produkter. Og de kommer fortsatt til å selge både telefoner, nettbrett, datamaskiner og kanskje klokker i haugevis og tjene penger i statsbudsjett-klassen.

Mitt grovt spissformulerte poeng er at dominansen nå er slutt.
kommentar ITavisen_Tore 4_3
Ikke mulig mer
Den arrogante posisjonen som Apple har hatt i noen år nå, og som de på sett og vis arvet fra Microsoft, er definitivt ikke mulig for dem å ha mer.

Det viser ikke minst det arrangementet Samsung har i New York i natt norsk tid. Ironisk nok i hjertet av Apples hjemland og et steinkast fra verdens mest prestisjetunge Apple Store.

Kopierer PR-håndgrep
Selskapet gjør akkurat det samme som Apple pleide å gjøre for noen år siden.

De flyr noen hundre journalister fra nær og fjern til en internasjonal pressekonferanse og slår på stortromma med show, mat, drikke, underholdning og luksuriøs innkvartering.

Ble for store
Slikt har Apple sluttet med for lengst.

De ble liksom for store for slikt småtteri. I dag svarer de knapt på henvendelser fra journalister. I stedet og gjemmer de vekk sjefene sine for fotografene.

Helt ny stil
Stilen var ganske annerledes da de bygde seg langsomt opp fra slutten av 90-tallet og fram til den posisjonen de tok på midten av 2000-tallet..

Som gammel IT-journalist kan jeg huske idrettshaller fulle av pressefolk der jubelen sto i taket over Steve Jobs da han på storskjerm avduket en ny Mac med enda frekkere design og smartere løsning enn den forrige.

Butikk – ikke sekt
Mac og Apple var kult. Ikke i betydningen «kul», men i religiøs forstand – som en sær sekt.

Samsung er slett ikke der. De tar ikke sikte på å bli en religion for alternative teknologer. De skal bare selge telefoner og nettbrett, de.

Størst i verden
Og det gjør de til gagns.

Selv om iPhone sammenlagt fortsatt selger mest, ble Samsungs Galaxy S3 i 3. kvartal i fjor vært en langt større suksess enn Apples iPhone 5 verdens mest solgte mobiltelefon (Kilde: Strategy Analytics/Market Watch).

Smilende koreanere
Lik det eller ikke, Apple-fanboys: Sørkoreanerne sitter nå på den tronen avdøde Steve Jobs hadde.

Selv om de ikke kan skilte med en karismatisk leder som kan tenne massene og bare kan oppvise mørke dresser og stotrende engelsk i en endeløs parade av smilende, asiatisk høflige og ansiktsløse forretningsfolk ingen husker navnene på.

Telefon – ikke kultus
Folket vil ha telefon, ikke kultus. Og de velger det produktet de synes best om, uansett hvor mye Apple saksøker konkurrenten.

Dette produktet står det i dag stadig oftere Android og Samsung på, ikke iOS og Apple.

Tore Neset er redaktør for ITavisen.no