Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kim Kardashian er blant de 12 kjendisene som opplevde å få sine personlige data lagt ut på nett. Opplysningene ligger der fortsatt. (Ill.: Glenn Francis/CC)

Hvordan kunne det skje?

Oppvask etter stor-hack mot kjendiser.

Hva har rapperen Jay-Z, USAs førstedame Michelle Obama, tidligere utenriksminister Hillary Clinton, den festglade arvingen og reality-stjerna Paris Hilton, Kim Kardashian (stort sett bare pen), Mel Gibson (skuespiller og full katolikk) , Ashton Kutcher (aktuell som Steve Jobs i ny film), Joe Biden (visepresident), Robert Mueller (FBI-direktør), Eric Holder (USAs statsadvokat), Los Angeles politisjef Charlie Beck og superstjerne Beyoncé til felles?

Hacket 12 superkjendiser
Jo, de har alle sammen blitt hacket.

I går sprakk nemlig nyheten om at 12 av USAs største kjendiser har opplevd at sensitive opplysninger om privatøkonomien har funnet veien ut på nettet via en anonym hacker.

Ligger fortsatt ute
Så de som måtte være interessert i kjendisenes billån, samlede formue, kredittkortnumre og personnumre kan bare google i vei. Eller rett og slett gå inn på Exposed.su, der alt fortsatt ligger.

Saken har naturlig nok vakt voldsom oppsikt i USA, der privatøkonomien anses som hellig og ukrenkelig (forteller du en amerikaner at skatten til samtlige norske borgere ligger ute på nett, vil hun eller han neppe tro deg).

FBI på saken
FBI er nå på saken, og håper å finne ut hva som kan være årsaken til at de tolv kjendisene ble «outet».

Slik det ser ut nå, stammer opplysningene fra kredittopplysningsselskapene Equifax, Experian og TransUnion.

– Equifax kan bekrefte at det har forekommet uredelig og uautorisert tilgang til fire kredittrapporter, sier Euifax-talmann Tim Klein til Bloomberg.

Vil ikke ut med navn
TransUnion vil derimot ikke ut med hvilke kjendiser de har som kunder, og langt mindre hvem av dem som har blitt hacket.

Men talsmann Clifton O’Nel kan likevel bekrefte at både personnumre og annen sensitiv versjon har kommet ut.

Oppga falskt navn
Hackeren eller hackerne opptrådte under kjendisenes navn, og klarte dermed utrolig nok å få ut opplysninger.

Alt tyder med andre ord på at det ikke er tekniske hull som er årsaken, men såkalt sosial ingeniørkunst og svikt i menneskelige rutiner.

Forventer oppvask
Mange spør seg nå hvordan en helt vanlig person kunne få ut detaljerte opplynsinger om kjendisenes økonomi bare ved å posere under falskt navn.

Det forventes nå at det blir en grundig oppvask i kredittopplysningsbransjen etter hendelsene.

Stikkord: hacking, personvern