Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Googles patentsøknad til venstre - Apples til høyre. Begge går ut på det samme: Trykkfølsom bakside på nettbrett og mobil. (Ill.: PatentBolt.com/USPTO)

Kampen om baksiden

Google og Apple slåss om samme patent.

De aller fleste nordmenn har i dag mobiltelefoner med trykkfølsom skjerm. Og nettbrett ville jo vært helt meningsløst uten.

Kanskje like greit uten
Likevel er det fortsatt en side av brettet og mobilen som ikke reagerer når du trykker på den: Baksiden.

Like greit, vil noen kanskje si. For det ville jo vært ille om apper startet og ting begynte å skje når man bare tar i telefonen eller løfter brettet.

Begge har søkt
Både Google og Apple ser ut til å være uenige i dette.

De har begge sendt inn søknad til det amerikanske patentkontoret US Patent & Trademark Office.

Hårfin forskjell
Apple var riktignok tidligst ute. Allerede i 2006 sendte de inn sin søknad. Men siden har de gjort fint lite for å utvikle et konkret produkt, og søknaden ligger fortsatt på vent.

Det kan gjøre at Google kommer dem i forkjøpet. Det er nemlig slett ikke sikkert at patentmyndighetene vil tolke de to søknadene som én og samme idé. Her snakker vi – som så ofte ellers når det gjelder patenter – om hårfine forskjeller.

«Trykk og bla»
Likhetene er likevel ganske slående. Så sent som i 2010 tenkte Apple seg et nettbrett med bakside-kontroll for å bla i sider i iPad-magasiner, rulling nedover siden og andre funskjoner.

Google snakker på sin side om å «bla videre til neste side i en e-bok eller en nett-artikkel, velge neste eller det foregående bilde i et fotalbum eller velge neste eller foregående låt i en musikksamling».

Kommer i begge?
Dette skal naturligvis skje via Android, mens Apple på sin side skal legge bakside-funskjonene inn som en del av iOS-grensesnittet.

Hvem som vinner, vil tiden vise. Kanskje både Android-brett/telefoner og iPhone/iPad får det en gang i fremtiden?

Kilder:
Patentbolt.com
BGR.com
Patentlyapple.com

Stikkord: android, Apple, Google, ios, patent