Annonse


– Vi har en joker til

I dag ble det kjent at det svenske Piratpartiet overlater The Pirate Bay til sitt søsterparti i Norge.

Sterkt press
I tillegg har de alliert seg med Piratpartiet i Katalonia, Spania.

Årsaken er et sterkt juridisk press mot Piratpartiet fra den svenske organisasjonen Rättighetsalliansen (tidligere Antipiratbyrån) , som jobber på bred front mot alle typer piratvirksomhet.

Rättighetsalliansen har truet med å saksøke Piratpartiet og alle deres samarbeidspartnere på den tekniske siden dersom de fortsatte å huse The Pirate Bay.

Annonse


Stockholms-tur
Dette førte til at det svenske piratpartiet tok kontakt med det norske piratpartiet for å høre om ikke de kunne overta ansvaret.

– Vi var på tur til Stockholm forrige helg for å knytte kontakter i det svenske piratpartiet, og da snakket vi litt om dette, sier leder Geir Aaslid i det norske Piratpartiet Computerworld.

Telenor-saken ga håp
The Pirate Bay har godt håp om å få et roligere i Norge, i hvert fall på kort sikt.

Årsaken er den mye omtalte rettssaken mellom Telenor og platebransjeorganisasjonen IFPI i for tre år siden, som endte med en dom som sa klart at man ikke har anledning til å blokkere The Pirate Bay i Norge.

Kortvarig glede?
Dette kan imidlertid bli en kortvarig glede.

For den 7. februar i år åpnet kulturminister Hadia Tajik for å endre loven slik at sperring blir mulig likevel.

Tar ny lov med ro
Dette tar imidlertid de norske piratene med knusende ro. Dels fordi de tydeligvis har notert seg Tajiks ord om at listen for sperring (og da snakker vi bare om å sperre norske brukere ute, ikke om å ta ned selve nettstedet) skal ligge svært høyt, og dels fordi ingen fysiske bokser eller tekniske installasjoner vil ligge i Norge.

Flyttingen innebærer kun at trafikken rutes om Norge. Juss-professor Olav Torvund mener likevel at rutingen av trafikk gjennom Norge kan være ulovlig.

Pirat-innholdet er det fortsatt brukerne som står for, og rent teknisk er The Pirate Bay svært desentralisert, slik Pirate Bay-veteranen Peter Sunde forklarer HER.

– Man må velge sine slag
Hvorfor piratene anser trusselen fra Sverige som farligere enn en eventuell tilsvarende trussel fra norske rettighetshavere, er det vanskelig å si noe om.

Men det er helt tydelig at de har følt grunnen brenne under føttene sine i Sverige.

– Man må alltid velge sine slag med omhu. Det ville være galskap å gå inn i en kamp der motstanderen bestemmer reglene, sier leder Anna Troberg i det svenske Piratpartiet til Torrentfreak.com.

Og skulle det gå like galt i Norge har de det katalanske Piratpartiet å falle tilbake på.

– Ikke bare lov, men også ønskelig
Katalonia er som kjent en selvstyrt del av Spania, og når det gjelder fildeling er det spanske lover som gjelder. Og her har rettsapparatet at det vi kaller ulovlig fildeling ikke bare er lov, men også ønskelig.

I november 2011 konkluderte en spansk dommer med at ulovlig fildeling fremmer platesalget, og at det ikke er mulig å slå fast verken skadevirkning eller fastsette kompensasjon til en rettighetshaver på grunn av piratkopiering.

Ifølge Anna Troberg er det første gang The Pirate Bay skaffer seg to hester å stå på – nemlig Norge og Katalonia.

Annonse