Hopp til navigasjon Hopp til innhold
GALAXY SIII mini Product Image(4) (Ill.: Samsung)

I fjor tok vi skikkelig av

Kjøpte elektronikk for nesten 30 milliarder.

Siden finanskrisen i 2008 har salget av forbrukerelektronikk flatet noe ut. Mest i andre europeiske land, men også i Norge.

Endelig vekst igjen
Men nå kan bransjen smile igjen.

For i dag kunne de legge frem tall som viser en vekst på 3,1 prosent fra i fjor. Totalt endte salget på nesten 27 milliarder kroner (26,846 millioner).

Det er gledelig at vi igjen ser omsetningen vokse i Norge, og at bransjen har klart å stagge noe av prisfallet vi har sett de siste årene, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen til elektronikkbransjen.no.

Smarttelefoner årsak
Ikke overraskende er det smarttelefoner som er mye av årsaken. De sto alene for hele 7,5 milliarder kroner, en øking på over 22 prosent i forhold til i fjor.

Dette på tross av at det faktisk ble solgt noen færre i 2012 i forhold til 2011 – nærmere bestemt 2,2 millioner mot 2,25 millioner.

Og det er ikke så mange som kjøper «vanlige» mobiltelefoner lenger. Hele 86 prosent av totalsalget var smarttelefoner a la Galaxy SII og iPhone 5.

PC ned – brett opp
PC-en fått seg en knekk. Nedgangen i salget er her på 14,2 prosent målt i verdi. Her endte salget på 3,7 milliarder i fjor.

Det finnes ikke pålitelig statistikk for nettbrett, delvis på grunn av at Apple ikke oppgir egne tall for Norge.

Havner nærmere 30
Men antar likevel at det er solgt om lag en halv million nettbrett i 2012 til en verdi av ca. to milliarder kroner.

Dette kommer i så fall i tillegg til de nærmere 27 milliardene totalt, og dermed ser det ut til at vi nordmenn brukte nærmere 30 milliarder på elektronisk utstyr i hjemmet i ået som gikk.

Les også: Mobiler og nettbrett spiser opp kameraer og PC-er (DinSide.no).

Stikkord: elektronikkbransjen, Mobil, nettbrett, pc