rwggwg

Annonse


Alt om BlackBerrys siste sjanse

Det var en om ikke nervøs, så en tydelig spent RIM-toppsjef Thorsten Heins som i går klokken 16:00 norsk tid avslørte nye BlackBerry.

Les også: Er nye BlackBerry Z10 hottere enn iPhone?

BlackBerrys siste sjanse ble presentert i går

For Heins’ selskap klamrer seg ikke bare fast i håpet om å sikre seg tredjeplassen i mobilkrigen (og dette for et selskap som hadde kunder som refererte til sine enheter som «Crackberries»), men i det hele tatt å være relevante, og selv om Blackberry 10-OS-et gjøre endel ting smart og leverer en silkemyk opplevelse med ekte multitasking, kan det allerede være for sent.

The Verge har nemlig testet toppmodellen (den uten tastatur, den med tastatur heter Q10), og konkluderer med at joda, OS-et er flott, men at det ikke er noen killer funksjon, app eller andre ting den gjør mye bedre enn konkurrentene som er godt etablerte, at Z10 er en sikker vinner.

Annonse


Dessuten, The Verge påpeker at batterilevetiden er bekymringsfull dårlig med kun en skarve arbeidsdag oppetid.

Et bein i graven

At dette er selskapets «last stand» er det liten tvil om, for det er bare selskap med et bein i graven som gjør stunt som å hente inn kjendiser til å bli ambassadører for selskapet (som regel aldri synlige etter pressekonferansen).

Alle vet at Blackberry sliter, men å flagge det med at de nå hyrer Alicia Keys som kreativ direktør er kanskje ikke det smarteste trekket.

Noe som helt sikkert var et smart trekk var å endre selskapsnavnet fra RIM (Research In Motion) til den eneste produktserien de noengang har vært assosiert med: Blackberry. Et merke, en produktserie: enkelt og oversiktlig.

Alt er nytt, ikke bare produktene

Samtidig som Heins presenterte selskapet som en symbiose av produkt og merkevare, påpekte han at de i de siste årene har vært nødt til å ta noen tøffe grep, og han mer enn antydet at mange har måttet gå, eller har fått endret sine stillingstitler og oppgaver.

Selskapet er nemlig helt reorganisert, og ifølge toppsjefen har de funnet verkebyllene og gjort noe med dem for å kunne se fremover.

Et OS godt nok for en ny verden?

Men det dette egentlig handler om er om de tre nye produktene (Blackberry 10-plattformen, og mobilene Z10 og Q10) klarer å levere den komplette mobil-opplevelsen på en så mye bedre å måte enn tredjemann de konkurrerer mot (Microsoft).

Det nye OS-et heter BlackBerry 10 og har ingen verdens ting med de eldre generasjonen OS fra selskapet: alt er skrevet fra bunn av for de to nye mobilene.

Vi fikk demonstrert ekte multitasking (med et videoklipp spillende i bakgrunnen) og selve stoltheten: hubben. Hubben er der OS-et samler absolutt alle varsler, være det seg e-post, Twitter, Facebook, LinkedIn eller meldinger fra selskapets egen meldingsplattform BBM (BlackBerry Messenger), og den er tilgjengelig ved å «swipe» til venstre uansett hvor man befinner seg.

Noe som definitivt er kult med kombinasjonen Z10 og det nye OS-et er at man kan navigere seg overalt med kun tommelen. Det er ingen fysiske knapper på mobilen, og derfor drar man frem multitasking og hjem-skjermen med finurlige og med det som ser ut som ganske tilfredstilliende berørings-gester.

Vi skal ikke glemmte at BlackBerry 10 lanseres med 70 000 titler i app-butikken BlackBerry World. Nå er ikke alle disse titlene skrevet for plattformversjon 10 – de aller fleste er portet over.

BlackBerry har allerede med seg:

Whatsapp, Kindle, Facebook, Twitter, Linkedin og Angry Birds spillene.

Et OS godt nok for en ny verden?

Det blir virkelig spennende å se hvordan Z10 og Q10 vil gjøre det i markedet, og dermed om selskapet vil overleve de kommende årene.

Oppsummering:

* RIM endret navn til BlackBerry
* De viste frem BlackBerry 10-plattformen
* De viste frem to nye mobiler: Z10 og Q10.
* De har reorganisert hele organisasjon

Z10 er tilgjengelig fra i dag av i Storbritannia, og amerikanerne må vente til mars, mens nordmenn kanskje må vente forgjeves (vi er ikke på lista på blackberry.com)

BlackBerry Z10-spesifikasjoner:

* 4.2″ 1280 x 769
* 356 PPI
* 1.6 GHz to-kjerne CPU (ukjent merke)
* 2GB RAM
* 16GB lagringsplass
* 8 (1080o) og 2MP (720p)-kameraer
* microSD (opp til 32GB)
* Bluetooth 4.0
* Akselerometer, magnetometer, gyroskop, lys-sensorer

BlackBerry Q10-spesifikasjoner:

* 3.1″ AMOLED 720×720
* 2GB RAM
* 16 GB lagringsplass
* 8MP og 2MP-kameraer
* Fysisk tastatur

Kilder:
The Verge
Wired

Annonse