Svenskene må nå også betale TV-lisens om de bare har PC og nettbrett.

Annonse


TV-lisens for PC og brett

Svenskene innfører fras 1. februar kringkastingsavgift på PC, nettbrett og mobil. I Norge slipper vi fortsatt unna – så lenge det varer.

Har du verken TV eller TV-mottager (digital eller analog tuner) slipper du i dag å betale NRK-lisens (se NRKs egen informasjon om dette).

Kan bli aktuelt også her
I 2007 gjorde daværende kulturminister Trond Giske det klart at det foreløpig ikke vil bli aktuelt med NRK-lisens verken på PC eller mobil. Han utelukket imildertid ikke at dette kunne bli aktuelt i fremtiden.

Vi går ut fra at han mente nettbrett også, selv om dette ennå ikke var kommet på markedet den gangen.

Annonse
Ikke-seere kan søke
I et svar til Espen Andersen 26. mars 2009 opplyser Giske at NRK har endret praksis, og at det nå er åpnet for å slippe kringkastingsavgift dersom man kan doklumentere at man fatisk ikke kan eller har til hensikt å ta i mot signalene.

– Kan bli endringer
Samtidig skriver han at endringer kan komme, slik at avgiften i fremtiden også kan komme til å gjelde andre plattformer enn tradisjonell TV.

Den teknologiske utviklingen innebærer en økt risiko for omgåelse. Jeg vurderer derfor å fremme et forslag om hjemmel i kringkastingsloven for kontroll av abonnentregistre mot NRKs register over lisensbetalere. Et forslag om dette har tidligere vært på høring, heter det i brevet.

Mobil unntatt
Fra 1. februar innfører vårt naboland TV-lisens også på PC og nettbrett. Men ikke mobil.

Kommunikasjonssjef Johan Gernant i Radiotjänst (som tilsvarer NRKs lisenskontor her hjemme) begrunner utelatelsen av mobil slik:

– Spekteret av mobiltelefoner er så bredt, og vi ser ikke at de først og fremst brukes for å ta i mot en helt TV-kanal.

Fullt tilbud fra 1. februar
Begrunnelsen for at PC og nettbrett skal omfattes av lisensen er at Sveriges Television fra 1. februar har fullt TV-tilbud på nett.

I Frankrike har myndighetene vurdert å utvide TV-lisensen til nettbaserte enheter, men dette har foreløpig ikke blitt gjennomført.

Kilde:
IDG.se

Oppdatert 23/1-2013 kl. 09:05

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse