Masse PC-er, men ingen gjorde noe fornuftig...

Annonse


– Som et «Truman-show»

Googles styreformann Eric Schmidt var nylig i det lukkede landet Nord-Korea sammen med et følge av amerikanske politikere og næringslivsfolk.

Som et reality-show
Med på turen var også Schmidts datter Sophie. I en lang og utfyllende blogg (selvsagt på Google) forteller hun om hvordan hun opplevde turen.

Under overskriften «Det kan nok ikke bli merkeligere enn dette »sammenligner hun landet med filmen The Truman Show, der hovedpersonen Truman Brubank (spilt av Jim Carrey) lever hele livet sitt i et TV-studio der han uten å vite det er med et reality-show.

– Den beste beskrivelsen vi klarer å finne er at dette er som et Truman-show på landsbasis, skriver Sophie Schmidt.

Annonse


Fryktet spionvare
Hun forteller også at de la igjen mobiltelefoner og PC-er i Kina.

Normalt blir slikt utstyr beslaglagt av grensevaktene, men de hadde blitt fortalt på forhånd at nordkoreanske myndigheter også kunne legge inn spionvare på utstyret. Dermed fant de det tryggest å la det ligge igjen på hotellet på den kinesiske siden.

Eget Android-brett
Schmidt skriver også om nettet i Nord-Korea, som i virkeligheten er et intranett med et utvalg av innhold fra det virkelige Internett der ute.

Hun fikk også se noe nordkoreanerne framstilte som sin egen oppfinnelse: Et nettbrett med Android på.

– Om noen, bortsett fra et lite utvalg av studenter, høytstående byråkrater og amerikanske besøkende får bruke dette, vites ikke.

Hun ble også vist en stor hall der med masse PC-er. Men ingen av de som satt for an skjermene så ut til å gjøre noe fornuftig.

– Noen klikket og bladde, men resten bare stirret inn i skjermen. Mer foruroligende: Da vår gruppe kom inn – en bråkete gruppe med media på slep – så ikke en eneste av dem opp fra pulten. Ikke et hode snudde seg, ingen øyekontakt, ingen reaksjon på noe som helst. De kunne like gjerne ha vært utstillingsdokker.

Hadde MacBook Pro
Scmidt kan også fortelle at hun og den tidligere lederen Kim Jong-Il (faren til Kim Jong-Un, som regjerer nå) faktisk hadde noe til felles. Også hans favorittmaskin var en 15 tommers MacBook Pro.

Denne ble behørig vist fram for de prominente gjestene, sammen med den avdøde lederens bil, lystbåt, jernbanevogn og platåsko.

Kulda verst
Sophie Schmidt anbefaler uansett de som kan å ta seg en tur til det merkelige bakvendt-landet. Selv mener hun den strenge januar-kulda kanskje var det aller verste ved turen.

– Ingenting av det jeg hadde lest eller hørt på forhånd kunne forberede meg på dette, skriver hun.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse