Menn som er ubetenksomme nok til «i spøk» å si at de liker å voldta, fortjener kanskje å bli hengt ut i Graph Search. Men likevel...

Annonse


Du kommer ikke unna

Tirsdag denne uka presenterte Facebook sitt nye søkesystem Graph Search.

Spøk kan bli alvor
I utgangspunktet tilsynelatende en nyttig funksjon som gir deg (og ikke minst annonsører) en helt ny oversikt over Facebook-universet.

Men raskt kom det meldinger om at søket kunne ha enkelte uheldige konsekvenser. Blant annet er det mulig å søke på grove ord, uttrykk og utsagn som kanskje var ment som en spøk da de ble skrevet, men som nå blir systematisert og dermed ser nokså ugreit ut dersom du for eksempel skal søke jobb.

Enda verre er det kanskje at det ikke finnes noen mulighet til å melde seg ut av søkeresultatene, slik man kunne før.

Annonse


Tidslinje én ting, søk noe annet
Dette fordi Facebook 11. desember i fjor føyde dette avsnittet til reglene sine:

Når du skjuler ting på tidslinjen din, som innlegg eller tilknytninger, betyr det at disse tingene ikke vil vises på tidslinjen din. Husk imidlertid at hvem som helst som tilhører publikummet til disse innleggene eller som kan se en tilknytning, kan se det andre steder, for eksempel på tidslinjen til noen andre eller i søkeresultater. Du kan også slette eller endre publikummet til innhold som du publiserer.

Bare et lite antall…
Facebooks begrunnelse for å fjerne muligheten til å reservere seg mot søk, var at bare et lite antall valgte å gjøre dette.

Et lite antall, for eksempel 1 prosent, er imidlertid mange mennesker i en Facebook-befolkning på 1 milliard…

Det er nærliggende å tro at Facebooks egentlige grunn til å fjerne såkalt opt-out når det gjelder søk er at dette ville ødelegge for Graph Search.

Tenk før du skriver
Med andre ord må du være veldig nøye med hva du skriver på Facebook heretter, både på profilen din og i feltet der du poster tekst, bilder og video.

Dette fordi disse tingene vil være synlig i søket, også for folk du i utgangspunktet har utelukket fra å se det direkte på siden din eller som en del av en nyhetsstrøm på andre kontoer.

Du kan med andre ord ikke lenger regne med at det du ønsker å skjule ikke dukker opp i det nye søket.

Her kreves det nærmest dypdykk i Facebook-systemet hver gang du gjør noe, og det eneste sikre er vel å skrive meldinger direkte på en til en-basis eller i kommunisere i lukkede grupper med folk du stoler på.

Kilder:
Quartz
Ars Technica

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse