Aaron Swartz tok sitt eget liv like før han skulle i retten for å ha lastet ned akademiske dokumenter ulovlig. Han risikerte 35 års fengsel for dette.

Annonse


– Meningsløst med 50 år for fildeling

Like før helga tok den amerikanske nett-aktivisten Aaron Swartz sitt eget liv.

Kunne fått 50 år
Swartz skulle i februar ha stått for retten, tiltalt for å ha lastet ned en rekke akademiske dokumenter fra universitetsdatatabasen JSTOR og distribuert dem videre på nettet.

Om han hadde blitt dømt, kunne Swartz i verste fall fått 50 år bak murene. I tillegg kunne han bli ilagt en bot på om lag 22 millioner kroner om han hadde blitt dømt.

Vil ha ny lov
Nå vil den amerikanske kongressrepresentanten Zoe Lofgren ha en lovendring som hindrer at slike tilfeller oppstår i framtida.

Annonse


I et nytt lovforslag foreslår hun at ulovlig distribusjon av i utgangspunktet åpne dokumenter ikke skal sidestilles med grove datainnbrudd.

Stammer fra 1986
Swartz ble nemlig tiltalt etter den såkalte Computer Fraud and Abuse Act (CFAA) fras 1986.

Den gangen ble datakunnskaper blant unge sett på som noe veldig skummelt. Dermed ble all type hacking klassifisert som en føderal forbrytelse og en potensiell trussel mot rikets sikkerhet.

Swartz «forbrytelse» var etter manges mening bare å gjøre tilgjengelig ting som brude ha vært åpent tilgjengelig i utgangspunktet.

– Vi må hindre at dette skjer igjen
Swartz og hans meningsfeller hevdet at spredningen av dokumentene var en politisk handling, ment for å sette søkelyset på manglende åpenhet ved amerikanske utdannings- og forskningsinstitusjoner.

– Vi bør forhindre at det som hendte Aaron hender med andre nettbrukere, skriver Lofgren på Reddit.com, nettstedet som Aaron Swartz selv var med på å starte.

Faren til Aaron, Robert Swartz, anklaget i begravelsen i går den amerikanske regjeringen og MIT-universitetet for å ha forårsaket sønnens død.

Annonse