IBMs supermaskin Watson begynte å si mindre pene ting etter å ha konsultert Urban Dictionary. Nå har forskerne ryddet opp.

Annonse


– Vask munnen din, Watson!

IBMs super-datamaskin Watson vant i spørrekonkurransen «Jeopardy!» og er uten tvil lærevillig.

Plukket opp banne-ordbok
Men nå viser det seg at den har lært litt for mye.

IBM oppdaget nemlig at maskinen har fått med seg ting fra den såkalte Urban Dictionary, en nettbasert ordliste som oppdaterer ord og uttrykk av mer folkelig enn akademisk art.

Definerte «promp»
Uttrykk som «LOL» (Laughing Out Loud) og «cool, man» (kult,mann) var trolig uproblematisk for forskeren Eric Brown og hans høyt kvalifiserte IBM-lag.

Annonse


Men da Watson begynte å definere «gas» ikke som noe nordmenn utvinner på Mongstand, men som «gass som produseres av en person som har spist sunn mat som kål, bønner, brokolli, korn eller annen mat med høyt innhold av fiber og karbohydrater», måtte forskerne si stopp.

De måtte rett og slett slette de delene av minnet som tok for seg de mest folkelige uttrykkene.

Ubehagelig situasjon
Forskerne bekriver selv den ubehagelige situasjonen slik:

Watson klarte ikke å skille mellom høflig tale og ufinheter, noe Urban Dictionary er full av. Maskinen plukket også opp dårlige vaner gjennom å lese Wikipedia. Den svarte til og med en av forskerne våre med ordet «bullshit» i en test.

Til slutt måtte Browns team på til sammen 35 personer slette Urban Disctionary fra minnet og i tillegg utvikle et filter som skal hindre fremtidig banning.

Kilde:
CNN Money
The Atlantic

Annonse