Slik mente den amerikanske møtedeltakeren Robert McDowell ITU-møtet og Internetts fremtid artet seg.

Annonse


– Som bar-scenen i Star Wars

Star Wars-fans husker med stor glede bar-scenen i den første filmen fra 1977, der Luke Skywalker, Han Solo (Harrison Ford) og Chewbacca (Peter Mayhew) tar seg en mindre fredelig drink på Chalmun’s Cantina i en av de skumleste bakgatene i byen Mos Eisley på planeten Tatooine.

– Fullt kaos
Nå har bar-scenen fått en helt ny betydning.

En av USAs representanter på ITU-konferansen om Internetts framtid i Dubai i november i fjor sammenligner konferansen med den berømte science fiction-scenen.

-Hele scenariet var kaotisk, og det var totalt uklart hva det skulle stemmes over. Det hele var som bar-scenen i Star Wars, sier Robert McDowell, som represterte den amerikanske føderale teleorganisasjonen FCC (Federal Communications Commission).

Annonse


USA-organ, FN eller hvert enkelt land?
Det viktigste spørsmålet under konferansen var hvem som i framtida skal styre Internett. Skal FN overta styringen sentralt? Skal det være mulig for det enkelte land å lage egne regler, for eksempel for å stoppe ubehagelige opposisjonelle? Eller skal Internett fortsatt styres av det amerikanske organet ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers)?

ICANN regner seg selv som et fritt og uavhengig organ, og selv om mange antyder at de er i lomma på den til enhver tid sittende amerikanske regjering, blånekter de selv for noen som helst forbindelse med myndighetene.

Nektet å skrive under
For utenforstående forløp møtet som den reneste berg- og dalbane, der man fra den ene dagen til den andre ikke visste hva status var.

Det hele endte med at 55 land (blant dem Norge) nektet å skrive under den endelige avtalen, mest på grunn av ulne tillegg som diktatur-statene Cuba og Iran hadde greid å få inn.

Kilde:
Arstechnica.com

Annonse


Annonse


Annonse