obj

Annonse


– Derfor tar dere feil, ITavisen

Av Børge Hansen.

I ITavisens kommentar «Derfor kan de ikke lykkes med Windows 8» åpnet ITavisen-journalist Trond Bie med å spørre «Hva skal til for at tekno-kunder å forlate to godt etablerte plattformer til fordel for et utestet og helt nytt et?».

Det hadde vært et godt spørsmål, dersom du hadde rett i dine antagelser og påstander.

Børge Hansen er teknologidirektør hos Microsoft Norge.

Annonse
Windows 8 er nøkkelen til å lykkes

For Microsoft er Windows 8 mye mer enn et enkeltstående produkt, det er en strategi for alle våre produkter. Nøkkelen er ikke Windows 8 alene, men kombinasjonen av et stort utbud av hardware formfaktorer og tilhørende tjenester og applikasjoner.

Det finnes i dag mer enn 1000 forskjellige formfaktorer fra hardware leverandører som er sertifisert for Windows 8. Her finner du alt fra «alt i ett»-maskiner, desktop, laptops og nettbrett. Men du finner også modeller for anleggsbransjen, militært bruk, til bruk hos sykehus og klinikker, i butikker og mange, mange flere.

Felles for alle de er at de kjører Windows 8 med hele spekteret av tjenester og apper som er tilgjengelig. Også de millionene av programmer og systemer som utviklere har bygd for det klassiske Windows grensesnittet kjører like godt som før.

Det er dette som er Windows, en godt etablert plattform i markedet i mange, mange år nå.

Verden utvikler seg

I de siste årene har måten vi bruker datamaskiner på endret seg voldsomt. Ny teknologi har gjort datamaskiner mer mobile, de er konstant oppkoblet til Internett, vi surfer på nettet, ser videoer i timevis og laster ned apper fra internettet. Og vi gjør det på forskjellige dingser gjennom hele dagen.

På jobb har vi ofte en kraftigere maskin med mus og tastatur (det føles fremdeles mest produktivt), mens hjemme surfer vi ofte på et nettbrett eller smarttelefon med touchskjerm.

Det er klart vi oppdaterer Windows til å henge med i denne utviklingen. Vi videreutvikler den måten millioner av mennesker har jobbet med sine datamaskiner i snart 20 år. En slik forandring kan nok føles litt uvant i starten for enkelte. Men en slik utvikling er nødvendig for å tilpasse oss til måten folk ønsker å jobbe og bli underholdt.

Denne utviklingen forandrer også mer enn bare Start skjermen. (Som for øvrig er noe vi gjerne diskuterer i en egen tråd).

Når du logger på Windows 8 åpner du en enorm verden av tjenester og opplevelser som vi bare har sett begynnelsen på.

Du merker det først ved at mobilen, PCen, nettbrettet og Xboxen har et gjenkjennelig brukergrensesnitt. Så legger du merke til at dine innstillinger, bokmerker, dokumenter, filmer og musikk og mye mer følger etter deg når du beveger deg mellom de forskjellige dingsene du bruker.

Tjenesteleverandører

Internett har ført til en enorm oppblomstring av tjenester og tjenesteleverandører. Underholdningstjenester som WiMP, Spotify, Netflix og TV2 Sumo for å nevne noen. Gamere er koblet opp mot Steam, folk flest er sosial på Facebook og bedrifter bruker i økende grad samhandlingsløsninger på nett.

Tjenester har forandret livet vårt.

Windows har også utviklet seg fra å være et enkeltstående operativsystem, slik du fremdeles fremstiller det, til å bli et økosystem av dingser og tjenester som følger deg gjennom din dag. Men fremdeles tar vi vare på det enorme utvalget av programvare og de millioner av brukere som har fulgt med Windows siden starten.

Derfor flytter vi Office, Xbox og alle de andre tjenestene vi har levert til bedrifter og privatpersoner ut i nettskyen og gjør de tilgjengelig som en tjeneste, ofte også på andre plattformer, selv om vi mener det oppleves best på Windows. Og vi samarbeider med så godt som alle hardware leverandører for å finne de formfaktorene som passer for akkurat deg.

Og fremdeles kommer Microsoft til å sørge for at Windows er den beste plattformen for programvarehus, tjenesteleverandører og utviklere når de skal vinne verden med sine tjenester og apper.

Wowfaktoren

Microsoft mener at Windows er nøkkelen til å lykkes. Windows er et brukergrensesnitt du kjenner deg igjen i, apper og tjenester levert gjennom nettskyen til mobil, PC, nettbrett og konsoller. Windows er plattformen som gir utviklere og tjenestetilbyder bedre og mer effektive verktøyer og infrastruktur til å skape og levere deres tjenester, på tvers av enheter og plattformer brukeren benytter på.

Ingen tvil om at det er tøff konkurranse, men det handler ikke om kun operativsystemet, ei heller om hvem som har den kuleste hardwaren. Det handler om hvem som har det beste økosystemet av dingser, programvare og tjenester som henger sammen, og i tillegg legger til rette for at andre skal lykkes.

Når du så vurderer konkurransen mellom plattformene må du se på hele økosystemet brukerne lever i. Fra de står opp om morgenen, når de er på jobb og når de koser seg i sofaen på kvelden. Det gjør vi.

Trond, i din kommentar etterlyser du en «wowfaktor». Jeg tror den ligger i den enorme utvalget av brukere som alle er avhengig av Windows hver eneste dag, som alle fortjener å få lov til å bli med inn i fremtiden.

Børge Hansen er teknologidirektør i Microsoft Norge.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse