Såkalt ransomware (utpressingsprogramvare) blir mer og mer utbredt. Her den amerikanske varianten.

Annonse


– Du er under etterforskning!

To menn og en kvinne er arrestert i Storbritannia for å ha brukt såkalt «ransomware», et lure-opplegg som skulle skremme folk til å tro at de er under politietterforskning.

– Vi følger med
Programmet trioen brukte frøs PC-en for deretter å fortelle offeret at hun eller han hadde brukt maskinen til ulovligheter og dermed var kommet i politiets søkelys.

Dette kunne imidlertid ordnes i all minnelighet med en bot på hundre pund (om lag 908 norske kroner).

Brukte politi-logoer
For å få det hele til å se troverdig ut brukte trioen logoen til to kjente, britiske politiavdelinger, Metropolitan Police og Police Central Crime Unit (PCEU).

Annonse
Politiet understreker på sin side at de aldri ville ha gått fram på denne måten under etterforskning av nettkriminalitet.

Politiet i Stoke-On-Trent, der de tre nå holdes i varetekt, vil ikke opplyse hvor mange som har latt seg lure og hvor store summer det i så fall kan være snakk om.

Presset sykehusansatte
Saken følger i kjølvannet av et stilsvarende tilfellet i Australia, der sykehuspersonale ble lurt til å tro at utpresserne satt på pasientjournaler.

De sykehusansatte ble tilbudt å betale 4000 australske dollar (23 712 kroner) for at deres overordnede og pressen ikke skulle få vite om den angivelige lekkasjen.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse