Apple har nå nådd kritisk masse. Dette gjør det umulig for Microsoft og Google å stoppe dem, hevder ny rapport.

Annonse


– Ingen kan stoppe Apple

I 2000 hadde Microsoft 93 prosent av programvaremarkedet for privatpersoner. I løpet av 2012 forventes denne andelen å bli 20 prosent.

Taper terreng hos folket
Dette går fram av en ny rapport fra det store analysebyrået og investorselskapet Goldman Sachs.

Tallene gjelder altså ikke bedriftsmarkedet, som Microsoft fortsatt har et godt grep om. Men blant vanlige folk har Windows tapt kraftig terreng.

Årsaken er mobil
Årsaken mener Goldman Sachs er at de ikke har klart å komme seg inn verken på mobil- eller nettbrettmarkedet.

Annonse


Det selges stadig færre tradisjonelle PC-er. Spesielt er salget av stasjonære PC-er til hjemmebruk nå nesten vekk, og på det bærbare markedet har Apple stadig blitt sterkere.

Har ikke klart det
Når det gjelder mobil, er Googles Android klart størst i dag. Windows Phone er fortsatt en dverg, på tross av at Microsofts mobil-OS har vært på markedet i ulike former siden 1996.

På nettbrett har Microsoft først det siste året begynt å gjøre seg gjeldende, med Windows 8 og Windows RT.

– Toget har gått
Goldman Sachs tror ikke at Microsoft vil klare å hente inn forspranget, slik de gjorde med nettleseren IE i forhold til 90-tallets markedsleder Netscape eller med Xbox i forhold til Playstation og GameCube på begynnelsen av 2000-tallet.

Denne gangen har toget gått for Microsoft, skal vi tro analytikerne. De mener Apple vil forsterke sitt grep om markedet, og at de i overskuelig framtid fortsatt vil være «elefanten i rommet» når nye ting skal lanseres.

De fire store
Rapporten nevner Apple, Facebook, Samsung og Amazon som trygt plasserte i markedet, mens Google og Microsoft har utrygge posisjoner.

Interessant nok mener analytikerne at Google vil tape markedsandel på mobil siden Android åpenbart ikke slår an på nettbrett, ut over Kindle Fire og til en viss grad Samsungs Galaxy Tab-serie. Ifølge Goldman Sachs vil andelen Android-brett synke fra 33 til 21 prosent i 2013.

I tillegg tror de folk vil ha samme system på telefonen sin som på brettet, og at dette gir utslag til iPhones fordel. De tor også at andelen Android-telefoner vil synke svakt fra 55 prosent til 53 prosent neste år.

Kritisk masse
– Vi tror at lojaliteten til Apples økosystem bare vil stige, og dette betyr fortsatt vekst framover. Spesielt ser vi potensialet for økt vekst i at de som bruker iOS kjøper seg flere iOS-enheter, heter det i rapporten.

Konklusjonen er at Apple nå er stå store at de har nådd kritisk masse, og at ballen som ruller blir umulig å stoppe selv om du heter Google og Microsoft.

Men spåmenn er som kjent bare spåmenn, om de aldri så mye kaller seg profesjonelle…

Kilde:
CNet.com

Annonse