Fikk milliardbot for denne

Dette gode (?) gamle Panasonic-apparatet viste seg å være ledd i et storstilt prissamarbeid for flere år siden. Først nå deler EU ut milliardbøtene.

EU har ilagt seks av verdens største produsenter av TV en bot på til sammen 1,47 milliarder euro (om lag 10,8 milliarder norske kroner).

Samsung, LG og Panasonic
Årsaken er at selskapene ifølge EU har samarbeidet om prisene i to hemmelige karteller.

De seks selskapene er Samsung, LG, Philips, Panasonic, Toshiba og franske Technicolor (tidligere Thomson). I tillegg er to mindre underselskaper av Panasonic bøtelagt.

Annonse

Tilbake til rør-tida
Saken strekker seg langt tilbake i tid. Så langt at det faktisk ikke er snakk om moderne flatskjermer, men gammeldagse TV-er med bilderør (CRT).

Selv da selskapene ble utsatt for EU-razzia i 2007 var tjukkas-TV med rør så godt som historie, og i 2010 ble den siste TV-en med rør solgt i butikkene i vår del av verden (CRT-TV er fortsatt i salg i fattige land).

– Som en lærebok i kartellvirksomhet
EU-kommisjonen er likevel ikke nådig i sin karakteristikk av selskapenes framgangsmåte den gang da:

– Disse kartellene for bilderør er som en lærebok i karteller. De innebærer alle de verste formene for konkurransevridende oppførsel som er strengt forbudt for selskaper som driver forretning i Europa, sier EUS konkurranse-kommisjonær Joaquin Almunia.

Rekordstore bøter
Bøtene, som strekker seg fra 157 millioner euro (Panasonic) til Technicolor (39 millioner euro) skal for øvrig være rekordstore i sitt slag i EU-sammenheng.

Kilde:
Reuters

Annonse
Annonse