Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Denne høyttaleren sender ut nettadresser som kan høres av en bærbar PC eller en annen enhet. Systemet kan komme til å bety en liten informasjonsrevolusjon på offentlige steder. (Ill.: SteganoSonic)

Nå kan du «høre» Internett

Japansk oppfinnelse kan bety revousjon.

Du står på og oppdaterer deg på Facebook-kontoen din mens du venter på toget.

Sender nettadressen direkte
I stedet for en melding via høyttaleren dukker det opp en nettside der du får vite at toget ditt er forsinket, samt når neste tog går.

Nettadressen blir sendt til din mobil via høyttaleren på jernbanestasjonen. Informasjonen går via ultralyd, altå lyd på høyere frekvenser enn det mennesket kan høre.

Trenger ikke WiFi
Dette kan bli virkelighet dersom offentlige steder en gang i framtida installerer SteganoSonic, en ny form for høyttaler utviklet av forskere ved Keio-universitetet i Japan.

Forskerne ser for seg at informasjon fra nettet kan sendes direkte til folks mobiler, nettbrett og PC-er, uten at man bruker verken WiFi eller trådbasert nettverk.

Høyttaleren krever imidlertid at PC-er, nettbrett og mobiler i nærheten er utstyrt med mottakere som kan tolke signalene og oversette dem til nettadresser.

«Minority Report» blir virkelighet
I tillegg til kollektivtrafikk og annen offentlig informasjon kan systemet også brukes av kommersielle aktører.

Det betyr at visjonen fra den berømte science fiction-filmen Minority Report kan bli virkelighet. I denne filmen opplever hovedpersonen å bli «snakket til» av butikkene han passerer på vei gjennom et kjøpesenter.

Kilder:
NLab/ITMedia (japansk)
Rocket News 24

Stikkord: forskning