Annonse


Nokias store håp

Nokia har måttet dele noe av Windows Phone 8-rampelyset med HTC, som fikk mye fortjent oppmerksomhet for sin 8X-modell. Lumia 920 er likevel fremdeles et av flaggskipene for Microsofts nye operativsystem for smartmobiler, og dette er uten tvil en storsatsning vi snakker om her.

Stor er forøvrig et ord som er meget beskrivende for den nye mobilen.

Nokia har de siste årene fokusert på et ganske unikt design, som de introduserte med den MeeGo-baserte N9. Det var to år siden, og da ble vi ganske forbløffet over den solide, slanke konstruksjonen og hvor sømløs hele telefonen føltes. Nokia har fortsatt å bruke det samme designspråket i sine Lumia-mobiler, og det er fortsatt veldig fine telefoner, spesielt hva konstruksjonen angår.

Vekt og størrelse
Men designet oversettes ikke så godt til telefoner med en så stor skjerm som 920, altså 4.5 tommer. Resultatet er at mobilen rett og slett er unødvendig klumpete, tung og stor.

Annonse


En ting er at vi har i det siste brukt mye iPhone 5, som er særdeles tynn og lett (selv om skjermen også er mindre), det er imidlertid oppsiktsvekkende at selv gigantiske Samsung Galaxy Note II virker slankere og lettere enn Lumia 920. Å holde i Note II er som å holde i en stor skjerm. Å holde i Lumia 920 er som å holde i en liten murstein. Tykkelsen er i det høyeste laget, og det er for mye plass rundt skjermen. Spesielt under skjermen er rammen for stor, det er liksom både plass til de tre Windows-knappene og en del tomrom.

På den andre siden, mobilen er fortsatt eksepsjonelt godt bygd, det er fortsatt ett stykke polykarbonat med skjermen bygget sømløst i fronten. Her finnes det ikke svake punkter, knirking, og absolutt ingenting føles billig eller forhastet.

De relevante knappene er lagt langs høyre kant (volum, av/på, samt en egen knapp for kamera). USB-pluggen er på undersiden, mens på oversiden setter vi inn SIM-kortet og hodetelefonene.

Og vår testmodell er for øvrig gul og svart, noe som faktisk ser ganske fett ut – den skiller seg helt klart ut fra mengden.

Imponerende skjerm
Skjermen er et veldig viktig element av denne telefonen. Den er som sagt stor, og den er også utrolig skarp. Oppløsningen er på 1280×768-piksler, pikseltettheten er på 332 ppi, så bildekvaliteten er virkelig ivaretatt. Det betyr at de fargerike, levende Windows Phone 8-flisene nå fremstår som enda skarpere og fargerike, sortnivået er kjempebra, og mediefunksjoner som videoavspilling og bilder hører virkelig hjemme her. Den høye pikseltettheten sørger også for at tekst og andre elementer er sylskarpe.

Et av de mest spesielle mulighetene med telefonens skjerm er at Nokia har jobbet med følsomheten, slik at den kan faktisk brukes med hansker. Og da mener vi helt vanlige hansker, ikke de som kan brukes på kapasitive skjermer. En nyttig funksjon nå som vinteren nærmer seg. Vi prøvde dette, og det fungerte absolutt – vi kunne operere Lumiaen med hendene godt pakket inn, responsen var kanskje ikke fenomenal, men det virket. Til sammenligning kunne vi ikke en gang låse opp iPhone 5 med de samme hanskene på.

Færre kabler
En av de unike egenskapene med Lumia 920 (og den billigere varianten, 820) er trådløs lading. Vi fikk teste de to ladestasjonene Nokia selger, den store Fatboy-puten og den lille varianten. Begge fungerer – det er strengt tatt ikke så mye mer å si enn det. Du legger telefonen oppå, det er greit å sørge for at den ligger rett, og det lades. Nokia innrømmer selv at ladingen kanskje går litt tregere enn med direkte kabel, men skal mobilen lades over natta, har det jo ikke så mye å si. Ladeteknologien er for øvrig standarisert, så telefonen vil også fungere med andre stasjoner som bruker Qi-standarden.

Vi må også nevne at batterilevetiden fremstår som god – 920 holder det fint gående en hel dag, og mer.

Lumia 920 er en kraftig mobil, selv om den ikke kjører de heftigste firekjerners-brikkene. I stedet nøyer vi oss med en tokjerners 1.5 GHz-prosessor, noe som på ingen måte er problematisk. Det er fordi vi allerede vet at Windows Phone er et ekstremt raskt OS, og kjørte allerede glimrende på de første mobilene med systemet. Så rent praktisk ser vi faktisk ingen store forskjeller i ytelsen når vi blar oss gjennom menyene – raskt går det uansett. Den ekstra kraften gjør imidlertid at applikasjoner starter raskere, at kameraet responderer kjapt, at vi kan filme i høy oppløsning og så videre. Windows Phone 8 støtter forøvrig opptil 64 kjerner, så det er mer å gå på i fremtiden…

Nå det gjelder lagringsplass er den begrenset til 32 GB, og det finnes ingen plass til minnekort her. Selv om WP8 nå støtter ekstern lagring, i motsetning til tidligere versjoner, har Nokia valgt å droppe det i denne modellen. På den andre siden, nettskylagring hos SkyDrive er sydd inn i OSet, for eksempel kan du sørge for at alle bilder og videoer du tar automatisk lastes opp til skyen.

Bra i mørket
Det siste poenget som skiller Lumia 920 fra andre er kameraet. Det tar bilder med ganske tradisjonell 8.9 megapiksels-oppløsning, men bruker ellers noen av teknologiene som faller under PureView-paraplyet til Nokia. Når det er sagt – kvaliteten er langt unna de fenomenale bildene vi tok med Nokia 808, telefonen som introduserte PureView-brandingen. Bilder tatt med Lumia 920 ligner mer på bilder tatt med andre mobiler med tilsvarende oppløsning. Nokia har imidlertid to styrker her: For det første tar mobilen glimrende bilder i mørke omgivelser, noe så godt som alle andre sliter med. For det andre gjør den innebygde bildestabilisatoren at klipp du filmer med telefonen er mye jevnere enn hva som er standarden. Vi kunne fint filme mens vi gikk, og der alle andre telefoner ville produsert opptak som ristet, leverer Lumia 920 forbløffende stabil video. Så dette fungerer faktisk.

Bilder tatt med Lumia 920

Bildene vi tok i mørket var også tilfredsstillende. Vi valgte å ikke justere noe særlig på innstillingene, vi skrudde bare av blitsen, og knipset bilder om natten. Resultatet her er også meget bra. Lumia 920 henter nok lys fra omgivelsene til å presentere tydelige motiver, vi ser faktisk hva vi har tatt bilder av, og vi kan trygt si at ingen andre mobiler klarer seg like bra om natten.

Kvaliteten på vanlige bilder, tatt i fint lys, på dagtid, er sånn cirka på nivå med iPhone 5, Galaxy SIII og andre mobiler som tar gode, skarpe og fargerike bilder. Men – vi merker at fra tid til annen fremstår bildene som noe utvasket, kanskje ikke så skarpe og fokuserte som vi hadde forventet.

Nokia har lagt til en del programvare som utvider kameraets muligheter. Blant annet en app som velger det perfekte bildet der alle smiler. Helt unyttig for oss, da våre venner er hardbarka jævler som aldri smiler. Videre får vi med en panorama-app, som ber deg sakte flytte mobilen bortover mens den tar bilder, som deretter sys sammen til et fint panorama-bilde. Og til slutt, en applikasjon som lager animerte GIFer. Du trykker på utløseren, kameraet filmer en liten snutt, og deretter kan du velge hvilket element som skal animeres, lengde på klippet og så videre.

Og mens vi er inne på apps, er det på tide å diskutere Windows Phone 8.

Windows på godt og vondt
For alle som har prøvd OSet tidligere, er dette en velkjent opplevelse. Vi liker at Microsoft har byttet ut hele kjernen på operativsystemet, samtidig som det føles helt identisk i bruk. Den bygger fortsatt på to hovedskjermer, den ene med levende fliser som både mater deg med informasjon og starter appene, og den andre med en lang liste over alle applikasjoner som ligger på telefonen.

Det er imidlertid flere nyheter her. Vi kan for eksempel starte med låseskjermen, som nå kan kobles sammen med visse applikasjoner – for eksempel Facebook. Du kan altså få dine Facebook-bilder direkte på låseskjermen, og de byttes med jevne mellomrom. Heldigvis kan du velge hvilke bildemapper fotoene skal hentes fra, så man slipper å få pinligheter presentert for omverdenen om man ikke vil.

Neste store forbedring er hovedskjermen, som nå lar deg velge mellom tre størrelser på flisene. De kan være veldig små, mellomstore, eller så kan de dekke over hele skjermens bredde. Det – pluss flere nye menyfarger, bidrar til å gjøre hovedskjermen enda mer personlig og levende. Vi liker det. Selve prosessen med å justere flisene er enkel, du holder bare inne den relevante flisen, og får opp to ikoner – det ene for å fjerne den helt, det andre for å bytte mellom de tre størrelsene.

Vi registrerer også at nettleseren er nå basert på Internet Explorer 10, og er lynrask og lett å bruke. Vi savner å ha Chrome tilgjengelig, men IE 10 er ikke et dårlig alternativ.

OSet har flere nyheter – for eksempel muligheten til å sette opp en egen profil for barn, som da kan låne telefonen og knote med sine apps uten at det er fare for at de plutselig kjøper noe for dine penger, laster opp bilder som ikke burde lastes opp, eller gjør andre teite ting.

Rom er også noe nytt, en egen funksjon i kontaktlister som lar deg dele spesifikt innhold mellom venner du inviterer. Disse kan se for eksempel din kalender, bilder eller notater. Det kan for eksempel fungere fint med arbeidskolleger.

Det introduserer også diverse andre muligheter, som lommebok, NFC-støtte eller en app som lar deg følge med på hvor mye data du bruker, og kan finne nærliggende WLAN-tilgangspunkter for deg om du ønsker det. Denne funksjonen må imidlertid støttes av operatøren. Foreløpig vet vi at Telenor ser på dette.

Det kanskje aller viktigste er imidlertid de mange forbedringene vi ikke ser, som skal gjøre det enklere for utviklere å lage apps og å få dem til å spille sammen med Windows 8. Det ligger mye spennende potensiale der.

Fortsatt mangler
Men når det er sagt, apps er fortsatt et problem. Microsoft skryter av at det er over 100.000 programmer tilgjengelig allerede, men det hjelper lite når så mange apps vi bruker til daglig ikke finnes på Windows Phone 8. Spotify er ikke der. Vi synes det er vanskelig å leve uten Instagram. Dropbox? Glem det. Mange av disse kommer garantert på sikt, men de finnes ikke per i dag, og det ødelegger for opplevelsen av både WP8 som plattform og Lumia 920 som produkt.

Video filmet med Lumia 920

På den andre siden, Nokia har tydelig jobbet hardt med sine egne apps, og deres kartløsning er for eksempel blant de mest solide som finnes (selv om satellittbildene over Oslo begynner å bli temmelig utdaterte).

Det er mange andre plusser og minuser med WP8. Vi har alltid likt den tette integrasjonen av Facebook, men samtidig oppdateres informasjonen noe tregt, og vi har ikke tilgang til mange av funksjonene vi trenger. Flisen vi lagde som snarvei til Facebook-appen viser fortsatt en statusoppdatering fra flere dager tilbake, selv om vi forlengst har hatt flere nye.

De levende flisene er kjempekule, men det er også plagsomt at det ikke finnes én samlet plass for alle varslingene.

Xbox er mer integrert i WP8 enn noensinne, spesielt takket være Smart Glass. Det aktiveres via Spill-flisen, og gir deg interaktiv kontroll over innholdet på konsollen. For eksempel musikkavspilling, der du får opp omfattende info om artisten, mens Xboxen tar seg av selve avspillingen. Og på storskjermen vises det lekker grafikk, coverbilder og mer informasjon. Smart Glass er imidlertid også tilgjengelig på Android og iOS, og vi synes uansett at navigasjonen på mobilen var litt klønete, med mye hopping mellom menyer. Vi foretrekker å bruke Smart Glass på nettbrett.

Fremdeles annerledes
Uansett, Windows Phone 8 fremstår fortsatt som en unikt operativsystem, tydelig annerledes enn mer statiske iOS og Android, og vi har alltid likt ruten Microsoft har tatt. WP8 er også klart bedre enn de tidligere variantene, med flere etterlengtede forbedringer, men det har fortsatt en vei å gå.

Ikke misforstå: Vi ønsker virkelig at WP skal fremstå som et relevant alternativ for de etablerte. Vi har alltid hatt en liten svakhet for det Microsoft prøver på. Men de er ikke helt i mål enda.

Og Lumia 920? Vanskelig mobil å gjøre seg opp en mening om. Vi liker så mye med den – det gode kameraet, den flotte skjermen (som fungerer med hansker!), konseptet med trådløs lading, hastigheten og byggekvaliteten. Men det er en murstein, den er ikke nevneverdig sexy, og selv om Windows Phone 8 er blitt merkbart bedre, har det fortsatt mangler. Pluss at vi savner såpass mange viktige apps som vi bruker hver dag.

Igjen, vi håper WP8 vokser og gjør det bedre, men per i dag fremstår det fortsatt bare som en utfordrer, ikke enda som et 100% relevant tredjealternativ for alle som er lei iOS eller Android.

Annonse


Annonse


Annonse