Hopp til navigasjon Hopp til innhold
I 2005 erklærte Jobs at PowerPC-æraen var over. Blir 2015 eller 2016 året Intel må takke for seg på Macs? Bildet er fra 2006 og viser Intel-sjef Paul Otellini sammen med Steve Jobs.

Apple forsker på hemmelig teknologi

Kan være på vei bort fra Intel.

Apples trend er i økende grad å gjøre ting selv: fra OS og nå iOS-brikkesettene, samt designet – alt designes i California.

ARM i alt?

Det som står igjen er iMac, Mac, MacBook Air og MacBook Pro. Samtlige produkter kjører Intel-brikkesett, et samarbeid som ble introduserte i 2005. Den gang var overgangen stor fra PowerPC og en av grunnene til Apples suksess i dag.

Om Apple velger å gå til ARM-arkitektur på sine bærbare og stasjonære vil dette være en minst like stor greie.

Tynnere, og med bedre batterilevetid

Apple er på et korstog for å krympe og strøm-effektivisere all maskinvare, og da er det intet bedre valg enn ARM, men på fullverdige maskiner også? Dette vil isåfall innebære en stor prosesss der OS, såvel som all programvare må skrives om.

Årsaken til at ryktene blusser opp igjen er Bloomberg som har snakket med folk med kjennskap til bransjen. Det er altså neppe informasjon som stammer fra folk innad hos Apple.

Forsker på hemmelig teknologi

Det som dog gir ryktene enda litt mer troverdighet enn tidligere er det at tidligere Mac-sjef Bob Mansfield er tilbake i Apple – i hvert fall i 2 år.

Mansfield leder en ny forskningsgruppe (døpt «Technologies») hos det hemmelighetsfulle selskapet, og man skal derfor definitivt ikke se bort ifra at det er ARM-brikkesett til Macs han leder forskningsarbeidet på.

Én OS-sjef

Andre momenter som peker på en mulig vei bort fra Intel er at iOS-sjef Scott Forstall har fått sparken og kun skal jobbe i Apple frem til neste år som Cooks veileder.

Fra 2013 tar Craig Federighi over all programvare-utvikling hos selskapet, og da skal man ikke se bort ifra at han har lyst å bruke ett OS på nettbrett, mobiler og Macs (og TV-er?), men da trenger han altså Mansfields hjelp til å lage ARM-brikker til sistnevnte.

Kilde:
Bloomberg

Stikkord: Apple, arm, intel, mac, Maskinvare