Tony Faulkner er en av verdens mest kjent lydingeniører. Han bekrefter at Apple nå vil ha 24-bitsfiler når de bestiller til iTunes.

Annonse


– Apple vil ha bedre lyd enn CD

Det har lenge gått rykter om at Apple vil begynne å selge lydfiler som har CD-kvalitet eller bedre i iTunes.

CD eneste alternativ
Men så langt finner bare igjen med 356 kbps AAC-filer. Noe som riktig nok er en stor forbedring fra 128 kbps-filene Apple solgte i begynnelsen, og som til og med var DRM-befengt.

Men med unntak av nettbutikken HD Tracks, som ikke selger til land utenfor USA, er god, gammeldags CD pr. i dag eneste lovlige alternativ for de som ønsker lyd som egner seg til mer enn bakgrunnsmusikk.

Steve Jobs store drøm
Rockelegenden Neil Young var venn av Steve Jobs, og sammen skal de to ha planlagt å utvikle kommersielle lydformater som skulle slå CD. Da Jobs døde, fortsatte Young med planene. Resultatet ble Prono, som ble lansert med brask og bram i september.

Annonse
Nå ser det ut som om Apple kan følge etter.

Bestiller 24 bit-filer
Den legendariske lydingeniøren Tony Faulkner bekrefter overfor fagnettstedet Evolver.fm at Apple nå konsekvent bestiller 96 kHz, 24 bit WAV-filer fra ham.

Altså langt bedre kvalitet enn CD, som er 16 bit og 44,1 kHz.

AAC kan utvides
AAC-formatet som Apple bruker i iTunes kan utvides til 24 bit, og det støtter også samplingsfrekvenser opptil 96 kHz.

Dermed skulle alt ligge til rette for at vi om kort tid får kjøpt favorittlåtene våre med en lyd som topper både CD og vinyl.

Ikke bekreftet
Likevel: Apple har ikke bekreftet at de kommer med et slikt tilbud.

Og det kan fortsatt tenkes at de bare trenger det til Mastered for iTunes-katalogen, som bare er 256-filer som er laget med et bedre utgangspunkt enn standardutvalget.

Det er likevel lov å håpe…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse