HTC_X8

Annonse


Sniktitt på HTC 8X

Windows Phone 8 lanseres offisielt mandag kveld. Vi fikk lov å leke oss litt på forhånd med en av de aller første telefonene med Microsofts nye mobil-OS, HTCs 8X.

Tre farger
8X kommer i tre farger (gul, blå og svart) og vil koste et sted mellom 4300 og 4400 uten abonnement. Mens lillebroren S8 vil ligge på mellom 2600 og 2700.

Naturlig nok konsentrerte vi oss om toppmodellen.

Les også: Alt om Windows Phone 8.

Annonse


Svært lekker
Førsteinntrykket er at dette er en svært lekker telefon. 4,3 tommers skjerm er kanskje noe i underkant for de som er vant til Galaxy SII med 4,8 tommer.

Med sine 130 gram og en tykkelse på marginalt over centimeteren (de avrundede endene lurer deg til å tro den er mye flatere) føles den ikke som drass, selv den er litt for stor for en trang jeanslomme.

Telefonen ligger svært godt i hånden, og vi liker spesielt den ru «anti-skli»-baksiden som bidrar til å hindre at telefonen faller ned fra bordet.

Bra kamera og kraftig lyd
Frontkameraet har bare 2MP oppløsningen, men har til gjengjeld noe som sjeldent som en ordentlig vidvinkel (88 graders områdevisning) og en hyggelig maksblender på F2,0. Hovedkameraet har 8 megapiksler og 1080p video 28mm objektiv.

Skjermen er en super LCD 2 med HD 720p oppløsning og siste generasjon «uknuselig» Gorilla Glass.

Med en utgangsspenning på 2,5 volt er 8X i stand til å drive selv voksne øreklokker ment for hjemmebruk. Med «Beats»-innstillingen på låter det fetere (og høyere!) enn med noen annen bærbar spiller vi har prøvd.

Den største spenningen knytter seg likevel til operativsystemet.

App-problem
Forskjellene fra Windows Phone 7 er ikke umiddelbart iøynefallende. Oppbyggingen, utseendet og logikken virker ganske lik.

Windows Phone Store har allerede et brukbart utvalg, men det er selvsagt ikke i nærheten av det Android- og iOS-brukere har tilgang til.

Ingen Spotify
Det største savnet er kanskje Spotify. Det fantes en app for versjon 7, men nå er den plutselig borte fra Microsofts app-butikk. Og Microsoft og kan ikke love noe før ut på nyåret.

De fleste andre apper som vi bruker til daglig (Facebook, YouTube, Kindle etc.) med en iPhone fant vi likevel igjen. Mer spesialiserte nisje-apper som for eksempel den vi bruker til husets alarmanlegg og musikkstyrings-app fra Sonos glimret derimot med sitt fravær.

Står og faller med utvalget
Apper til svært utbredte tjenester som Kindle (e-bøker fra Amazon) og Facebook fungerer minst like bra med HTC-telefonen som med iPhone eller Android.

Men Windows Phone 8s suksess står og faller utvilsomt med utvalget generelt. Kan de ikke tilfredsstille folks glede over å finne akkurat den nisje-appen de trenger, taper de.

Kartene fra Nokia har vi ikke hatt anledning til å prøve ut ennå, men et kort sveip over vår hjemby Oslo og vår andre hjemby Berlin ser lovende ut.

Sømløst univers
Den sømløse koblingen mot Microsoft-universet er imponerende.

Har du en Microsoft-konto, så dekkes både Outlook, Xbox, MSN og SkyDrive. Og mobil-utgaven av Office er et godt tilbud til de mange som bruker Microsofts kontor-pakke i jobben.

Egen programvare
En egen Windows Phone 8-app er nå klar i beta, men merk at denne krever .NET versjon 4.5 for å kunne installeres i Windows 7.

I Windows 8 ble det installert uten problemer.

iTunes førstevalg…
Underlig nok er førstevalget i programmet iTunes (!), deretter synkronisering fra Musikk-katalogen under Biblioteker/Libraries (ingen andre plasseringer går).

Microsoft kommer også med en løsning for Mac og iTunes (se Dette må du vite om Windows Phone 8.

En Mac-app ble sluppet 1.november.

Dra og slipp
Det enkleste er likevel å dra filene rett over via filtreet som ligger under telefonsymbolet i Explorer på en Windows-maskin – akkurat som når du overfører filer til en standard harddisk eller minnepinne.

Overføringen går også andre veien – altså fra telefon til PC. Jippi!

Vi har ennå ikke full oversikt over filformatene, men konstaterer i hvert fall at iTunes-AAC avspilles direkte uten problemer. FLAC må derimot konverteres før overføring.

På videosiden går.mov (QuickTime) greit, og selvsagt Microsoft-formatet .wmv.

Synlig på startskjermen
Som fersk Windows Phone/Metro-bruker setter vi også stor pris på at alle ressursene du bruker til daglig er synlig på skjermen i utgangspunktet, og at de «lever».

Man trenger med andre ord ikke lete etter apper eller starte dem for å få oversikten. En egenskap Windows Phone for øvrig deler med Android og som utvilsomt får iOS til å virke en smule gammeldags.

Liker:
Elegant design
Bra skjerm
Svært bra lyd
Overføring av data på filnivå
Uvant, men velfungerende nytt OS

Liker ikke:
For dårlig utvalg av apper (ikke Spotify!)

En grundigere gjennomgang av Windows Phone 8-universet finner du HER.

Her er en video som gir et inntrykk av hvordan X8 og Windows Phone 8 er i bruk (merk: Ikke lyd):

En grundig (og svært positiv) test av HTXs 8X finner du på DinSide.no.

Alle spesifikasjoner finner du på HTC Norge.

Se også Her er Windows Phone 8X fra HTC og HTC skuffet over Windows Phone 7

Annonse