Microsoft har med Windows 8 og Windows Phone 8 lagt det som virker som en stø kurs videre. Nå gjenstår det bare å kapre kunder, så vil nok app-utvalget øke, og mobil-produsentene følge etter.

Annonse


Dette må du vite om Windows Phone 8

Microsoft Windows Phone 8 er lansert, og vi var med under lanseringen i Oslo.

Møt Windows Phone 8

Mye av arrangementet gikk med på en times direktesending fra Microsofts pressekonferanse i Statene. Der gikk Windows Phone-sjef Joe Belfiore gjennom kjerneopplevelsen i Windows Phone 8. Åttern er veldig lik Windows Phone 7 og 7.5. Det er det ingen tvil om.

Les også: Sniktitt på Windows Phone 8X.

Det første man legger merke til er at Live Tiles nå kan krympes (en viktig funksjon), ellers er designspråket akkurat det samme, og godt er vel det, for det har blitt godt mottatt av mange som et alternativ som skiller seg ut.

Annonse


En av de største problemene ved lanseringen av WP 7 var mangelen på skikkelige toppmobiler som kunne konkurrere mot flaggskip-mobilene til de andre produsentene hva angår spesifikasjoner, dette er hva vi har sett så langt ikke ved denne lanseringen.

P_IMG_2538
(Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Live Apps

Microsoft Norge åpnet med å forklare hva som skiller dem fra iOS og Android, og påpekte at smartmobil-eventyret startet for fem år siden når iPhone ble introdusert. Bare å høre Microsoft ytre disse ordene er interessant, men det var et poeng bak det hele.

For det Microsoft vil ha gjennom til deg og meg er at Windows Phone er et klart annerledes alternativ til disse to: hele greia til Microsoft denne gang, som ved forrige lansering, er at mobilen skal tilpasses akkurat deg.

Er du lei av å se det samle bildet på låsskjermen? Hvorfor er alle ikonene statiske og kjipe uten ekstra-informasjon? Microsoft er alene om Live Tiles, og med åttern tar de det hele videre med apps spesialoptimalisert for den levende hjemskjermen: Live Apps.

P_IMG_2556
(Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Developers, developers, developers…

Det gjenstår selvsagt å se om utviklerne gidder å ta i bruk dette, men vi håper selvsagt det blir utstrakt, det ser virkelig fint ut. Live Apps handler om mer enn personifisering. Eksempler er apps koblet mot digital-lommeboka, og spot-apps som viser resultater på låsskjermen.

Windows Phone-sjef Joe Belfiore, Steve Ballmer og Jessica Alba (!). Sistnevnte reklamerte for Windows Phone (som tidligere iPhone-bruker), og sin egen app for mødre.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Apps med utvidet funksjonalitet mot Windows Phone 8, altså. I alt har Windows Phone 120 000-apps, ikke i nærheten av iOS og Android som har 1.3 millioner til sammen, men Microsoft har tidligere vært flinke til å få med seg utviklerne. De lyktes ikke helt med WP 7, men nå som WP 8 bruker samme kjerne som Windows 8 er det lov å håpe vi får en tredje sterk produsent i markedet.

Forøvrig blir ikke utviklingspakken tilgjengelig for alle før i morgen, men et knippe utvalgte utviklere har for lengst fått den. Vi håper det har resultert i noen fine norske apps. Vi fikk forøvrig ikke demonstrert noen norske apps denne gang som vi ble når Windows Phone 7.5 ble lansert.

Nytt i Windows Phone 8 er også forbedret og integrert, Twitter-klient (kjappere og med varsler), samt Skype. Sistnevnte er så dypt integrert i den flunkende nye Windows Phone 8-kjernen at man ikke behøver å ha appen kjørende for å motta samtaler – det sparer veldig på batteriet.

P_IMG_2668
(Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Bing, spill og Pandora

Det kjipe med å bo i Norge som teknofrelst er at Microsoft-tjenester som Bing enda ikke er fin-tunet for Norske forhold, og Microsoft hadde ingenting nytt å melde nå heller. Dumt, for amerikanerne får nemlig Pandora musikk-tjenesten gratis i ett år fra og med tidlig neste år med på kjøpet når de kjøper en WP 8-mobil. Pandora er ikke tilgjengelig her i Norge.

Hva angår spill ble det listet opp en fire, fem titler, men det mest spennende er at portingen av populære spill som går fort takket Unity-plattformen (som blant annet kobler sammen Windows 8 og Windows Phone 8-kode).

Det gjorde det blant annet mulig å få Temple Run til å kjøre på Windows Phone 8 på kort tid. Populære Angry Birds er også med, og vi mener at vi så et Need for Speed-spill på skjermen også.

Usikkert når dette tilbehøret kommer på markedet.
(Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Windows Phone 8 Datasense

Datasense er et annet eksempel på ny kul funksjon i WP 8 som kanskje ikke kommer til Norge. Teknologien komprimerer data-trafikken slik at surfing spiser mindre av dataplanen. Det er snakk om opp til 45 prosent mindre datatrafikk ved surfing.

En annen fordel er at den varsler deg om forbruk og om du nærmer deg bruksgrensen som spesifisert i abonnement. Telenor var tilstede, men kunne ikke love at de kom til å støtte det, men det var noe de så på som interessant, og noe de skulle diskutere videre.

Forøvrig var ikke NetCom tilstede, kun Telenor (men NetCom skal også selge Windows Phone 8-mobiler), og de vil gjerne ha en tredje aktør på markedet. Det er selvsagt gunstig for operatøren å få mobil-produsentene til å krige om pris. Det tjener Telenor på og forhåpentligvis også kundene.

Samsung hadde med seg Windows 8 RT-nettbrett med 12-timers batterilevetid, og en hybrid-datamaskin som leveres med Atom eller Core i5 (i7 blir ikke tilgjenglig).
(Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Telenor ønsker mangfold

Telenor ønsker et bredt produktspekter, og er lei av at det i hovedsak er to konkurrenter: iPhone og Samsung S II og S III. De røpte (ingen overraskelse, egentlig) at dette er de tre desidert mest populære modellene hos selskapet.

De kommuniserte at de var spente på Microsofts Windows Phone 8-satsing, og at de synes plattformen er spennende, men at suksessen langt fra er sikret. Telenor kunne avsløre at de har langt flere Windows Phone 7-mobiler i sitt nett enn NetComs 1 prosent, men ville ikke avsløre nøyaktige tall.

Steve Ballmer lovte at det blir umulig å unngå å få med seg at Windows Phone 8 er lansert. Det ser ut til å stemme, i hvert fall i Oslo. Bildet er fra Aker Brygge.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Hva med de som har kjøpt en Window Phone 7? Disse mobilene ble som kjent først oppgradert til 7.5, og snart 7.8 (det var ingen mer informasjon om 7.8, men Microsoft lovte å si mer snart), men der stopper det.

Dessverre er det ingen bonusprogram, dvs. billigere Window Phone 8 om man har en WP 7 fra før av, men Microsoft lover at plattformen ikke er død, og påpeker at de har lansert Smartglass til Windows Phone 7.5 allerede. Men likevel: man kjøper ikke Windows Phone 7 nå for annet enn å spare penger.

P_IMG_2683
(Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Dette differensierer toppmobilene

Tre partnere var som sagt med på lanseringen til Microsoft – alle hadde med seg toppmobilene. HTC viste frem 8X, Samsung Ativ S, og sist Nokia med Lumia 920.

Microsoft-toppsjef Steve Ballmer hadde et klart fokus på hver telefon under presentasjonen:

* 8X: Moderne design. Bra lyd med innebygget forsterker. Beats Audio.

* Ativ S: Stor 4.8″ skjerm, veldig lett og med god batterilevetid.

* Lumia 920: Bra skjerm og med «markedets beste mobil-kamera». Trådløs lading.

Samtlige modeller kommer til Europa allerede denne helgen.

Heller ikke ladeputene har noen lanseringsdato.
(Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Flere Windows Phone 8-nyheter

Annet nytt i Windows Phone 8:

* Kids Corner: avgrenset spillområde for barn. Der når de ikke dataene eller innstillingene til de voksne.

* Windows Phone Connector til Mac støtter iTunes-import av musikk.

* Med WP 8 kan du dele kalendere med iPhone.

* Skydrive er integrert. Fungerer mot PC og Xbox. Lagrer alt automatisk.

* Ingen begrensing for lagring av bilder i SkyDrive, i motsetning til Apple iCloud.

P_IMG_2547
(Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Annonse