Dette er noen av de filmene som kommer opp når forfatteren av denne kommentaren logger seg inn. Ikke akkurat siste skrik fra videohylla, selv om det må opplyses at utvalget er basert på personlige (men svært upresise) sjangerpreferanser.

Annonse


Like dårlig som de andre

kommentar ITavisen_To#3D702Joda, det er hyggelig at det er gratis for Spotify Premium-kunder (og tilsynelatende for alle andre også, muligens ved en feil…) fram til nyttår. Og sant nok er det tidlig å dømme et filmtilbud som i skrivende stund har vært oppe i Norge i under ti timer.

Tilfeldig utvalg
Men likevel: Netflix Norges-lansering bekrefter bare det inntrykket vi har sittet med helt siden de første elektroniske videokioskene kom via norske kabel- og parabolaktører.

Tilbudet er i beste fall ujevnt og tilfeldig. Med «i beste fall» mener vi at alternativet er gamle, utdaterte filmer som like gjerne kunne ha gått på TV Norge etter midnatt. Slik er det heldigvis ikke, for det finnes mange godbiter og nesten-nyheter innimellom.

Supermann framfor Spiderman
Men er du for eksempel Batman-fan, finner du Bare «Batman Begins» og ingen av de andre filmene om helten med flaggermusører. Og liker du Spiderman, får du i stedet opp et par Supermann-filmer.

Annonse
Tidenes kanskje beste TV-serie (ja, dette er helt subjektivt), «Breaking Bad», glimrer med sitt fravær. Vi kan skjønne at siste sesong ikke er med, men ikke noe i det hele tatt?

Fravær av nyheter
Og sånn fortsetter det. Du kan aldri vite hva du får, uansett om du søker etter klassikere eller nesten-nyheter. Nyhetene er uansett ikke der. De er fortsatt bare i butikken, på optisk disk.

I motsetning til i USA, der Netflix har nærmest har konkurrert ut seg selv. Som kjent levde de primært av at folk bestilte DVD og Blu-ray på leiebasis via posten. Nå er de i ferd med å konkurrere ut seg selv med strømming av filmer-nyheter og ferske TV-serier.

Verken verre eller bedre
Nå er ikke Netflix verre enn Apple TV, Altibox eller andre de andre som tilbyr film fra kontakten i veggen i norske hjem.

Også hos konkurrentene ser vi underlige hull i utvalget og en påfallende mangel på aktuelle titler.

Vil ikke ødelegge
Problemet er rettighetssituasjonen i Norge. Det sier seg selv at når et filmselskap tegner en stor kontrakt med en norsk distributør med enerett på store filmnyheter, så kan ikke det samme selskapet fallby de samme titlene til spottpris (79 kroner måneden for fri strømming) et annet sted.

Vi merker oss med andre ord at det norske markedet for nettfilm fortsatt er umodent, og trolig vil være det i overskuelig framtid.

I mellomtiden koser lovbryterne seg med et ubegrenset utvalg via Pirate Bay og utallige andre grå og svarte filmkilder på nettet.

Tore Neset er redaktør for ITavisen.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse