Slemme hackere eller «Oj..jeg kom visst borti noe»? Nei, ingen av delene...

Annonse


Oisan…jeg kom visst borti noe

Det moderne samfunnet kan rett og slett ikke leve uten nett. Går nettet ned, stopper det meste: Banker, medier, butikker og samferdsel – for å nevne noe.

Samfunnsansvar
Nettsikkerhet har derfor naturlig nok blitt et viktig samfunnsanliggende. Det er ikke lenger en sak bare for telebransjen. Også myndighetene involverer seg tungt i sikringen av både det mobile og stasjonære nettet som binder oss alle sammen.

Derfor er det ikke så unaturlig at det nå også utarbeides statistikk over hvor ofte nettet faktisk går ned, og hvor årsakene til dette ligger.

Nøyaktige data
EU-orgnaet ENISA (European Network and Information Security Agency) utarbeider årlig slike statistikker.

Annonse
Men i år er det første gangen de har mottatt detaljerte data fra hvert enkelt EU-land.

51 sammenbrudd i 11 land
Ifølge den ferske rapporten var det hele 51 tilfeller av nett-sammenbrudd i EU-området i 2011.

Til sammen 11 land ble rammet.

Ikke været, ikke hackere
Stikk i strid med det kanskje mange tror er det ikke uværet som er den største synderen. Heller ikke er det den skumle data-terroristen så så langt har skapt mest trøbbel. Og den inkompetente dataingeniøren som kommer i skade for å trykke på feil knapp kan stort sett frikjennes.

Nei, det er noe å banalt som tekniske feil som får nettet til å gå ned i langt de fleste tilfellene, med feil hos ekstern leverandør av data- og nettverkstjenester som en god nummer to.

Slik er fordelingen
Konkret fordeler årsakene seg på følgende områder:

Feil i maskinvare eller programvare (47%), feil hos tredjepart/ekstern leverandør (33%), naturfenomener/uvær og menneskelig feil (begge 12%) og hackerangrep (6%).

Hele rapporten kan du laste ned HER (pdf)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse