Hvert år blir batteriene bittelitt bedre, men dette er i hovedsak takket være større batterier (og programvare-optimalisering), og ikke bedre batteri-teknologi. Bildet: Apples sjef for markedsføring skryter av iPhone 5' batteritall.

Annonse


Endelig en batteri-gladnyhet

Mobiler og nettbrett blir en større og større del av hverdagen vår hver eneste år, men batteriene har dessverre ikke endret seg i samme tempo.

Samme kjipe batteriteknologi

Det er fortsatt samme litium-ion-batterier som gjelder, de samme som ble laget for «dumb phones» på 90-tallet.

Nå bruker vi avanserte berørings-mobiler med store skjermer. De trenger strøm ofte. Den dårlige nyheten er at batterilevetiden neppe blir veldig mye bedre om kort tid, den gode nyheten er at ladetiden kan gjøres noe med allerede nå.

Billigere også

Forskere hos University of California i San Diego har nemlig funnet en algoritme som kan halvere tiden det tar å lade litium-ion-batterier.

Annonse


Siden de nye batteriene blir mer effektive blir de også billigere å produsere: rundt 25 prosent billigere faktisk.

– Avanserte algoritmer

– Vår forskning kan, ved hjelp av avanserte estimat-algoritmer basert på matematiske modeller, levere batterier som lader kjappere, og som kan drive kraftige el-motorer, forklarer forskningsleder Miroslav Krstic. Algoritme-forbedringen skal også øke levetiden til batteriet.

Når teknologien er klar for forbrukerprodukter vites ikke, men siden dette fortsatt er i forskningsstadiet er det flere år unna, men det er i hvert fall flere år nærmere enn en helt ny type batteri.

Kilde:
IDG

Annonse