Gode, gamle CD er blitt voksen.

Annonse


Nå er denne 30 år

Selv om salget faller (og vinyl blir stadig mer populært) er ikke CD-formatet helt modent for avskrivning enda. Og desto mer interessant er at den gode, gamle disken faktisk fyller 30 år i disse dager.

Ikke 30 år siden ideen av en CD, men 30 år siden den første komersielle utgivelsen.

Lang utvikling
CDer ble tross alt påtenkt allerede rundt 1974, da selskapet Philips startet å utvikle konseptet, selv om de første prototypene var mindre håndterlige rent fysisk. Først i 1977 startet Philips et laboraturium der den fulle utviklingen satte i gang. Samtidig jobbet Sony med lignende konsepter av digitale musikkdisker og demonstrerte sine prototyper i 1978.

Til slutt ble Sony og Philips enige om å samarbeide, og videreutviklet konseptet sammen. Og til slutt ble altså den første CD-platen kommersielt gitt ut i Japan, den 1. oktober 1982.

Annonse
Dette var den første kommersielt tilgjengelige CD-spilleren.
(Ill.: Wikipedia)

Billy Joel først ut
Og hvem fikk æren? Faktisk Billy Joel, med sitt album 52nd Street. Skiva hadde opprinnelig blitt gitt ut i 1978, men ble altså gjenutgitt på CD i 1982. Samtidig med albumet kom den første kommersielt tilgjengelige spilleren, Sony CDP-101.

Amerikansk lansering fulgte etter i 1983, og da var den digitale revolusjonen et faktum. CDen i seg selv ble, som kjent, altomfattende, og ble etter hvert brukt til lagring av blant annet data.

I dag tar vi digital musikk via iTunes, Spotify eller andre kanaler for gitt, men det er viktig å ikke undervurdere hvor stor betydning denne lille optiske disken hadde for industrien.

Kilde:
TheNextWeb

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse