Neil Young har lenge ment at vanlig digital lyd er for dårlig. Nå kommer han med egen spiller som skal rette på dette.

Annonse


Helt PONO

Rock-legenden Neil Young har i mange år vært skeptisk til dagens digitale musikkformater.

Kokte det sammen med Jobs
Han mener at verken MP3, AAC eller CD er bra nok, og har selv utgitt sin musikk i alternative formater som Blu-ray (bare lyd), DVD-Audio og HDCD.

Young var god venn med den avdøde Apple-sjefen Steve Jobs, og det var kjent at de to hadde planer om å lage et bedre musikkformat sammen enn det som er tilgjengelig på iTunes og andre digitale musikkbutikker.

Slik ser Neil Youngs Pono-spiller ut.
(Ill.: CBS Television)

Møt Pono – din nye musikkspiller
Nå har er Young klar med sin egen musikkspiller, Pono (altså uten «r»…). Denne er utviklet i samarbeid med kjente lydselskaper som Dolby og Meridian.

I tillegg har Young fått med seg de tre store innen platebransjen: Warner Music Group, Universal Music Group og Sony Music.

Annonse
Konverterer til HD
Førstnevnte selskap har allerede begynt å konvertere sin katalog til såkalt HD-lyd (24 bit 196 kHz), og det ventes at de andre vil følge etter.

Det blir altså både snakk om en dings og en infrastruktur som skal forsyne dingsen med musikk.

– Trenger ikke hundeører
Neil Young forsikrer imidlertid om at alle typer lydfiler blir mulig å spille på Pono, og at filene som selges via Pono-markedet også vil kunne spilles av via PC/Mac og andre dingser som støtter høyoppløste lydformater.

Samtidig understreker han at det ikke er snakk om små forskjeller, rent lydmessig.

Han får støtte fra musikerkollega Flea (Michael Peter Balzary) i badet Red Hot Chili Peppers.

– Det er ikke snakk om en vag greie du må ha hunde-ører for å oppfatte. Det er en drastisk forskjell, sier Flea til Rolling Stone

Og så selger vi musikken på ny…
Musikkindustrien øyner store muligheter til å selge produktene sine enda en gang, skal vi tro prosjektlederen Craig Kallman, som til daglig styrer Warner-selskapet Atlantic Records.

– Dette skal bli en løsning som går på tvers av hele musikkindustrien. Det handler ikke om konkurranse, men om å være føre var. Dette handler i bunn og grunn bare om å få en teknologi som har vært der hele tiden ut i markedet, sier Kallman.

Nedlasting – ikke strømming
Lite er ellers kjent om det konkrete formatet (FLAC? Apple Lossless? WAV? AIFF?) som skal brukes, eller hvordan filene skal distribueres.

Det som derimot er klart, er at dette blir en nettsky-basert løsning, og at det er snakk om nedlasting og ikke strømming a la Spotify og Wimp.

Det betyr i hvert fall at du ikke trenge rå bære all musikken på deg når du er på farten og vil ha topp lyd.

Se David Letterman-intervjuet med Neil Young:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse