Datamaskinens filer har kanskje blitt låst, men hverken av TONO eller norsk Politi. Svindlerne truer med store bøter, og låser faktisk filene på maskinen om viruset har fått plantet seg i Windows.

Annonse


Denne e-posten skremmer vettet av piratene

Et virus som først dukket opp i utlandet har blitt fornorsket.

Avansert proff-svindel

Og det er ikke småtterier: først skremmer viruset brukeren til å tro at han eller hun er tatt for ulovlig fildeling, med TONO-logoen taktisk plassert på toppen av e-posten.

Svindel-forsøket er overrasket godt ordlagt, og henviser til paragraf 106 i den norske åndsverkloven, og straffelovens paragraf 184.

Referer til norske lover

Også svindel e-post med logoen til norsk politi sendes ut. I brevet heter det blant annet, på noe dårligere norsk at: «Du har brutt opphavsrett og nærstående rettighets loven (åndsverkloven)».

Annonse
Også i dette brevet refereres det til norske straffelovginnings og åndsverksparagrafer, og bakmennene truer med store bøter.

– Bedriver ikke nett-bøtelegging

«Vi driver ikke på med online bøtelegging,» forklare Kripos’ politiinspektør Hans-Peder Torgersen til TV 2, og avslører at noen allerede har bitt på svindelen:

«Det er et par fornærmede som har kontaktet oss om dette fra både nord og sør i landet. Det som er typisk med slik skadevare er at man får det på ukurante sider. Mange synes da at det er flaut å anmelde.»

Viruset kan fjernes

Om virus-svindlerne ikke har klart å kryptere filene, men bare har låst dem, er det fortsatt håp. Da kan nemlig Windows-maskinen startes i sikkerhetsmodus (F8 rett før innlasting av Windows), og viruset kan fjernes i registret og frigjøre filene.

Du finner en veiledning for å låse opp filene dine på forumet til sikkerhetsselskapet Anvisoft.

Det anbefales å kjøre antivirus-programvare på alle Windows-versjoner før Windows 8. Åttern har nemlig innebygget Windows Defender. For alle andre versjoner er fortsatt Microsoft Security Essentials gratis. Dette programmet gjør samme jobben.

Kilder:
Aftenposten.no
Politi.no
Tono
TV 2

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse