Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Datamaskinens filer har kanskje blitt låst, men hverken av TONO eller norsk Politi. Svindlerne truer med store bøter, og låser faktisk filene på maskinen om viruset har fått plantet seg i Windows. (Ill.: TONO)

Denne e-posten skremmer vettet av piratene

Låser alle filene dine.

Et virus som først dukket opp i utlandet har blitt fornorsket.

Avansert proff-svindel

Og det er ikke småtterier: først skremmer viruset brukeren til å tro at han eller hun er tatt for ulovlig fildeling, med TONO-logoen taktisk plassert på toppen av e-posten.

Svindel-forsøket er overrasket godt ordlagt, og henviser til paragraf 106 i den norske åndsverkloven, og straffelovens paragraf 184.

Referer til norske lover

Også svindel e-post med logoen til norsk politi sendes ut. I brevet heter det blant annet, på noe dårligere norsk at: «Du har brutt opphavsrett og nærstående rettighets loven (åndsverkloven)».

Også i dette brevet refereres det til norske straffelovginnings og åndsverksparagrafer, og bakmennene truer med store bøter.

– Bedriver ikke nett-bøtelegging

«Vi driver ikke på med online bøtelegging,» forklare Kripos’ politiinspektør Hans-Peder Torgersen til TV 2, og avslører at noen allerede har bitt på svindelen:

«Det er et par fornærmede som har kontaktet oss om dette fra både nord og sør i landet. Det som er typisk med slik skadevare er at man får det på ukurante sider. Mange synes da at det er flaut å anmelde.»

Viruset kan fjernes

Om virus-svindlerne ikke har klart å kryptere filene, men bare har låst dem, er det fortsatt håp. Da kan nemlig Windows-maskinen startes i sikkerhetsmodus (F8 rett før innlasting av Windows), og viruset kan fjernes i registret og frigjøre filene.

Du finner en veiledning for å låse opp filene dine på forumet til sikkerhetsselskapet Anvisoft.

Det anbefales å kjøre antivirus-programvare på alle Windows-versjoner før Windows 8. Åttern har nemlig innebygget Windows Defender. For alle andre versjoner er fortsatt Microsoft Security Essentials gratis. Dette programmet gjør samme jobben.

Kilder:
Aftenposten.no
Politi.no
Tono
TV 2

Stikkord: pirat, svindel