Musicmetric har statistikk som viser hvordan fildelerne fordeler seg på land, by og artist.

Annonse


Her bor fildelerne

At musikkbransjen sliter med at folk skaffer seg varene deres på ulovlig vis er ikke noe nytt.

Hvem laster ned hva – og hvor
Nytt er det derimot at de nå har tilgang til statistikk som viser nøyaktig hvilke artister som blir lastet ned og hvor de som deler musikken deres faktisk befinner seg.

Nettmålingsinstituttet Musicmetric spesialiserer seg nettopp på fildeling av musikk. (Du kan skaffe deg en 10 dagers prøvekonto og dermed se alle tallene ved å klikke deg inn HER)

Ta det bare rolig!
Det er – heldigvis for fildelerne selv – lite platebransjen kan gjøre med tallene i juridisk forstand.

Annonse
Derimot gir tallene en god oversikt over hvilke artister som er mest populære, uavhengig av de offisielle statistikkene for musikksalg, slik som VG-lista.

Konsert-planlegging
Slike tall kan også være nyttige når det gjelder planlegging av turneer.

Ser du at en artist blir spesielt mye nedlastet i en by, kan det være smart å legge inn en konsert akkurat der.

Norge nummer ni
På toppen av den nevnte VG-lista ligger i dag Flo Rida med «I Cry». Samme artist ligger høyt oppe på så godt som alle andre hitlister rundt om i verden, så han er et brukbart eksempel.

Gjør vi et søk på denne artisten, ser vi at Norge kommer som nummer ni blant de til sammen 225 landene som er med i målingene.

Like etter Brasil
Det er imponerende, tatt i betrakting at vi er et land på bare litt over fem millioner mennesker. For eksempel ligger Brasil med sine 194 millioner innbyggere på 8. plassen.

Størst er likevel USA, der nesten fire millioner har lastet opp og ned Flo Ridas musikk. Til sammenligning har 362 073 nordmenn og 413 388 brasilianere gjort det samme.

Deler mer enn svensker og dansker
Svenskene ligger helt nede på 16. plass med bare 168 148 delinger – på tross av at de er nesten dobbelt så mange som oss.

Og danskene ligger på 34. plass med 65 565.

Gamlinger kjøper CD
Går vi til VG-listas albumdel, kommer vi til den motsatte enden av aldersskalaen. Her det gamlinger som Bob Dylan og Mark Knopfler, og vi vil tro at en stor del av salget er gammeldags CD.

Med andre ord er det sannsynlig at denne delen av musikkpublikumet ikke laster ned så mye. Og ganske riktig. Bare 27 460 nordmenn har for eksempel lastet Dylan-musikk i det siste, og da fortrinnsvis hans siste album Tempest, får vi tro.

Oslo, Bergen og Trondheim
Statistikken viser interessant nok også hvor i landet fildelerne bor. Fremdeles må man ta utgangspunkt i artist – Musicmetric gir dessverre ikke totaltall.

Men går vi tilbake til Flo Rida, ser vi ikke overraskende at Oslo leder med 53 542 delinger, med Bergen og Trondheim på andre og tredjeplass og henholdsvis 38 375 og 30 744 delinger.

Hva er det med Fornebu?
Lista følger ellers stort sett størrelsen på byene her i landet. Mer interessant er det derfor at Fornebu (et stort IT-senter utenfor Oslo) er oppført som egen by, med 10 403 nedlastinger av Flo Rida.

Det er neppe Telenor-ansatte i Bærum som driver med slikt i arbeidstiden. For etter alt å dømme er det Telenor som skjuler sine kunders geografiske tilhørighet. Dermed ser Musicmetric bare Telenor når de skanner adressene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse