iPhone 5.

Annonse


Her er den!

Blir det for mye tekst? Vi skjønner deg, og har derfor laget en kjapp oppsummering her.

iPhone 5-spesifikasjoner:

* Den er laget kun av glass og aluminum
* 18 prosent tynnere enn iPhone 4S: 7.6 mm.
* A6-brikkesett
* 20 prosent lettere: 112 g
* Retina Display: 326 PPI
* 1136 x 640 / 16:9 / 4″
* HSPA+, DC-HSDPA, LTE
* 8MP-kamera
* To-bånds 802.11 a/b/g/n
* 1080p-video
* Tre mikrofoner
* HD Voice – støttet av 20 operatører, kun i Statene, og større land enn Norge?

iPod Nano-spesifikasjoner:

Annonse


* 2.5″ flerberørings-panel
* Hjem-knapp
* 38 prosent tynnere: 5.4 mm
* Syv forskjellige farger
* Radio
* Bluetooth
* Widescreen video
* Trenings-pedometer

iPod Touch-spesifikasjoner:

* 4″
* 88 gram
* 6.1 mm
* 5 MP iSight-kamera
* FaceTime hD 720p
* Fem farger
* iPhoto
* A5-brikkesettet
* AirPlay-speiling
* N-WiFi med 5GHz-støtte
* To-kjerne CPU
* Opp til 2x kjappere grafikk
* 40 timer musikkspilling

iPod

I tillegg til å oppdatere Touch, Nano og iPhone for også ørepluggene en svært etterlengtet oppdatering. Også dette akkurat som ryktet noen dager i forveien. EarPods er navnet på dem, og Apple har brukt tre år på å designe dem for at de skal kunne passe alle slags ører.

Den har volumkontroll og frem- og tilbake-knapper på ledningen. EarPods vil kunne kjøpes separat fra i dag av, og følger med iPhone 5 samt nye Nano og Touch.

Nano og Touch er tilgjengelig fra og med oktober. Tenkte vi det ikke, akkurat som iTunes 11.

EarPods.
(Ill.: The Verge)

Dette er nye iPod Touch:

iPhone5_0797

iPod Nano oppdateres, og får Lightning-tilkobling og et nytt og lettere design. Den ser slik ut:

iPhone5_0759
(Ill.: The Verge)
Trykk på en knapp i hjørnet på den nye iPod Touchen, og ut kommer denne,
(Ill.: The Verge)

iTunes

Som avslørt på Apple.com tidligere i dag oppdateres iTunes til versjon 11. I den nye versjonen er det lagt stort fokus på store cover-bilder, og enda tettere integrasjon mot musikkbutikken. Apple nekter å gi opp drømmen om at tjenestene skal være sosiale, og lar derfor band laste opp sine egne bilder via iTunes.

Og nå er iCloud innebygget i iTunes. Nye iTunes kommer ikke før i oktober. Kanskje samtidig med nye iPods?

iPhone5_0667
(Ill.: The Verge)

Til Norge 28. september?

Den lanseres i en knippe store land 21. september, og i flere land 28. september. Den kan forhåndsbestilles fra og med 14. september, men vi tipper dette gjelder landene som får den 21. september.

iOS 6 lanseres offisielt 19. september, men vi tipper det ikke er mange timene til vi kan laste ned fra andre kilder enn fra Apple.

Prisene i Statene. iPhone 3GS forsvinner.
(Ill.: The Verge)
Den kommer også i hvitt, da er den veldig lik iPhone 4 og 4S.
(Ill.: The Verge)

iOS 6

Det virker som om det var alt Apple hadde å si om maskinvaren – maskinvare som ikke overrasket noen som har fulgt sånn halvveis med. Nå skal det snakkes iOS 6. Scott Forstall er på scenen, og han snakker om Maps som har punkt-til-punkt-navigering. Ikke fryktelig spennende.

Apples kart-app i 3D-modus.
(Ill.: The Verge)

Den nye tilkoblingen

Den nye åtte-pins-tilkoblingen er døpt Lightning. Både navnet og kabelen lekket før lanseringen som mer eller mindre alt det andre. Apple har laget en adapter for alt 30-pins-utstyret der ute, og det er det mye av.

iPhone5_0357
(Ill.: The Verge)
Adapteren.
(Ill.: The Verge)

Hva med batteriet?

Kort batterilevetid er noe som plager alle med en smartmobil. Heldigvis er batteriet i femmern endel bedre enn 4S (når man ikke bruker LTE?). Det nye 8MP-kameraet har glass laget av safir-krystall. Vi tipper det er ganske ripesikkert.

iPhone5_0313
(Ill.: The Verge)

Kamerat er 40 prosent kjappere. Apple klarte ikke la være og mobbe Nokia litt: «Here’s pictures from the iPhone 5. These are from the camera… untouched.»

Photo Streams kan nå deles, og kameraet har fått panorama-modus.

iPhone5_0283
(Ill.: The Verge)
iPhone5_0287
(Ill.: The Verge)

Nå handler det om iPhone 5

Apples Phil Schiller er på scenen, det er han som skal snakke om nye iPhone. Schiller: – I dag introduserer vi iPhone 5. Veldig overraskende. Like lite overraskende er at den ser mer eller mindre akkurat ut som alle lekkasjene antydet.

iPhone 5.
(Ill.: Apple)
5rsurj4rjuyi5rsi7i7yi75t
(Ill.: The Verge)

I tillegg til at iOS 6 er med er iPhoto, iMovie, GarageBand, samt Keynote, Pages og Numbers oppdatert for den nye skjermen. Apper som ikke er oppdatert (og det er få, Apple har kun gitt utvalgte utviklere tilgang) til den nye skjermstørrelsen sentreres i midten av skjermen.

iPhone5_0252
(Ill.: The Verge)

Apropos skjermen: berøringssensorene og skjermen er nå og finne på ett og samme lag, noe som forhåpnetligvis vil føles i bruk. Akkurat som ryktet dette også. Og jada: den har LTE, men vil den fungere i Norge? Enda ikke bekreftet, men Deutsche Telekom og EE støtter den.

Så mye kjappere er A6-brikken i iPhone 5.
(Ill.: The Verge)
iPhone5_0222
(Ill.: The Verge)
Real Racing 3 har konsollgrafikk ifølge EA.
(Ill.: The Verge)

«Please switch devices to silent mode»

Tim Cook entret scenen nøyaktig 19:00. Vi tipper han skal gå gjennom en masse skrytetall først, det hadde overrasket mer enn noe annet om det ikke skjedde. Vi kommer til å være selektive, og kunne rapportere om nye spennende produkter og tjenester, ikke salgstall.

Tim Cook: – 7 millioner har oppgradert til Mountain Lion.

Apples viktigste pressekonferanse starter om drøye 30 minutter.

Tøft for Apple

Viktigst fordi konkurransen aldri har vært hardere og bedre: det finnes veldig mange smartmobiler å velge mellom nå, og felles for topp-modellene fra konkurrentene er at de for lengst er kjappere, har større skjerm, og ikke minst LTE. Dette er funksjoner nå iPhone 5 er nødt til å levere.

Apple lekket faktisk selv at navnet blir iPhone 5, og at den får LTE (også nye iPod-modeller skal avdukes i kveld). Dette vil ikke overraske noen, ei heller vil det skremme konkurrentene.

Les også: Slik tror vi iPhone 5 blir.

Med kniven på strupen

Apple er nødt til å innovere på ett eller flere punkter for å kunne holde konkurrenten på avstand på samme måte de har gjort tidligere. Vi tror dette blir svært tøft, men har man fulgt Apple vet man at de har klart det nærmest umulige før, men likevel er det spesielt denne gangen. Det er første gang Tim Cook skal lansere en helt ny iPhone uten Steve Jobs.

Igjen: leverer ikke Apple et produkt som er langt bedre enn 4S, og som har funksjoner og innovasjon konkurrentene ikke har, blir det nærmest umulig å dominere som de har gjort tidligere – derav tittelen på denne saken.

Det er ikke småtterier som skal til

Eksempler på innovasjon ville være et langt bedre batteri som varer i mange flere timer (dager?) enn hva som er mulig nå, eller et gjennombrudd i brikkesett-arkitektur som byr på grafikk så utrolig at ingen andre er i nærheten.

En annen mulighet for Apple å skaffe seg innpass i et spennende marked er med NFC-teknologi, men et gjennombrudd her vil trolig kun være mulig om Apple har skaffet seg mange partnere i detaljhandelen. Ikke umulig, vi vet Apple er smarte og tøffe i forhandlinger.

Også iTunes 11 blir lansert i dag sammen med det som trolig er den endelige versjonen av iOS 6 som støttes av iPhone 3GS og nyere (men ikke iPad 1).

Kilder:
The Verge
Engadget

Annonse