Juryen i San Jose er ikke i tvil om at Samsung er skurken i Samsung/Apple-saken. Men hvilke konsekvenser får det for oss vanlige forbrukere?

Annonse


Hva nå, Samsung?

Natt til lørdag ble det kjent at Samsung tapte den famøse rettssaken mellom dem og Apple på alle vesentlige punkter.
kommentar ITavisen_Tore_ny
– Med vitende og vilje
I kjennelsen, som egentlig bare er juryens svar på et spørreskjema, gjøres det klart at Samsung med vitende og vilje kopierte både iPhone og iPad.

Samsung fikk på sin side ikke medhold i motsøksmålet de hadde reist mot Apple, der de påsto at det var de som hadde kopiert dem, og ikke omvendt.

Nytt møte 20. september
Fasiten er at Samsung nå – riktig nok før deres påstand om formalfeil og en eventuell anke er behandlet – ikke lenger kan lage eller selge nettbrett som ligner like mye på Apples iPad og iPhone som Galaxy Tab og Galaxy S gjør, (Galaxy S3 er ikke med, siden denne er for ny).

Uansett har dommeren ifølge The Verge innkalle til ny høring 20. september. Da vil det bli avgjort hvilke midlertidige sanksjoner som vil bli brukt mot Samsung og deres produkter.

Annonse


Hva med resten av verden?
Vel å merke bare i USA. I Europa og dermed også i Norge er situasjonen uavklart. Men også her er Apple på god vei til å få det som de vil. I Tyskland er salget av Galaxy Tab 10.1 stoppet, mens en «N»-versjon med noen små endringer absurd nok er tillatt. Samtidig er lillebroren Galaxy 7.7 stoppet i hele EU.

I Sør-Korea konkluderte derimot retten med at begge parter er like gode, og at de kopierer hverandre i like stor skala. Dermed nedla dommeren like godt salgsforbud for begges produkter.

Klare for IFA
Denne uka avvikles Europas største messe for forbrukerelektronikk, IFA (Internationale Funkausstellung) i Berlin. Vi har fortsatt friskt i minne hvordan Samsungs nettbrett Galaxy Tab 7.7 i fjor plutselig ble fjernet fra Samsungs enorme stand, som dekket en hel hall alene.

Også i år har de reservert hall 20 for seg selv, men det gjenstår å se om de denne gangen vil tone ned nettbrett og telefoner i frykt for plutselige, rettslige angrep fra Apple.

Det blir utvilsomt interessant å høre hva Samsung selv har å si på pressekonferansene de har bebudet, om de i det hele tatt vil kommentere saken.

Absurd teater
For en utenforstående kan hele saken fortone seg som absurd teater.

Og det er utvilsomt vanskelig å innta noe bastant synspunkt med mindre du er Apple-fanboy, Apple-hater eller Samsung-fanboy (i den grad det finnes slike).

«Finn på no’ sjæl»
De som heier på Apple, mener at Samsung har fått som fortjent. «Finn på no’ sjæl», synes å være omkvedet.

Samsung-fløyen mener derimot at Apple nærmest prøver å skaffe seg enerett på pekeskjerm-konseptet, og som Samsung uttrykker det selv:

Det er uheldig at patentlovgivning kan bli manipulert til å gi ett selskap monopol på rektangler med avrundede hjørner.

Flere kan få trøbbel
Dersom Samsung har rett, vil flere selskaper få trøbbel med Apples advokater framover. For det er så visst ikke bare Apple og Samsung som lager «rektangler med avrundede hjørner»…

Samtidig er det grunn til å påpeke at vi uten Apple og iPhone trolig fortsatt ville ha slitt med mobiltelefoner som bare hadde vært marginalt bedre enn de såkalte business-telefonene fra 90-tallet. (Se denne illustrasjonen fra rettsdokumentene).

Diltet etter
At Samsung diltet etter, er det med andre ord ikke tvil om. Men det gjorde altså alle de andre også. Skal vi forbrukere av den grunn bare sitte igjen med Apple-produkter?

Noen skriker opp om at vi nå vil få høyere priser, rett og slett fordi Apple vil kunne diktere dem.

…og så tar de Android
Andre mener – lett konspirativt, kanskje – at saken bare er en forsmak på hva vi har i vente: Apples endelige slag mot Android, Googles mobile operativsystem.

Like før sin død sverget Steve Jobs på at han ville knuse Android. Og det er liten tvil om at enkelte av hans etterfølgere mener at Android er et like feigt angrep på Apples opphavsrett som Galaxy-produktene fra Samsung.

Microsoft har dermed sikret seg mot Apple-søksmål ved å betale lisens, så det blir neppe noen sak mot produsenter av Windows-nettbrett.

Tore Neset er redaktør for ITavisen.no.

Annonse