Å bygge inn YouTube-videoer er noe de fleste gjør med den største selvfølgelighet. Nå er det også avgjort at det er lov - i hvert fall i USA.

Annonse


Endelig er det lov

Om du legger en YouTube-video inn på nettsiden din og filmbransjen deretter finner ut at det er de som eier den, kan du da dømmes for medvirkning til brudd på opphavsretten?

Nei, mener dommeren Richard Posner i appellretten Seventh Circuit i USA.

– Du er uskyldig!
Ifølge dommen som falt i forrige uke er verken den som ser på, YouTube eller nettstedet som «embedder» (bygger inn) videoen i sin kode skyldige etter loven.

Interessant nok slår dommen fast at den som ser eller hører på piratkopiert materiale, ikke gjør noe galt. Skaffer man seg derimot tilgang til slikt materiale selv, er man en lovbryter.

Annonse
Med andre ord må politiet bevise at det er du som har lastet ned, og at den filen du selv har lastet ned er identisk med den du sitter og ser/hører på.

Ikke med vitende og vilje
Dersom du på forhånd vet eller burde ha visst at den er opphavsbeskyttet, så bryter du derimot loven.

Men det er YouTube, Vimeo eller andre som først legger ut videoen som har hovedansvaret for å holde sin sti ren.

Nok et tapt slag
Avgjørelsen er uansett nok et tapt slag for MPAA (Motion Picture Association of America), USAs mektige filmorganisasjon.

Helt siden slutten av 70-tallet, da de første videoopptakerne kom, har MPAA kjempet med nebb og klør mot alle former for kopiering av film.

– Som Boston-kveleren
Og siden har det vært opp som en bjørn og ned som en skinnfell, for å bruke et gammelt norsk ordtak.

I 1982 sammenlignet de hjemmekopiering med handlingene til Boston-kveleren, mannen som på 1960-tallet løp rundt i Boston og kvalte uskyldige kvinner.

Retten til hjemmekopiering ble ikke forbudt, men derimot en lovfestet rett…

– Der sank Pirate Bay…
I 2009 triumferte de over at svensk rett hadde dømt mennene bak The Pirate Bay til fengsel og millionbeløp i erstatning under denne overskriften:

Swedish Authorities Sink Pirate Bay (Svenske myndigheter senker Pirate Bay) . Den eplekjekke pressemeldingen ble først tatt ned da det var klart for alle at The Pirate Bay opererte som før, noe de gjør til denne dag…

Kilder:
Ars Technica
Wikipedia

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse