Samsungs amerikanske produktsjef Kevin Peckingham mener at rettssaken illustrerer det absurde ved patentveldet.

Annonse


– Vi kjemper om firkanter

I natt norsk tid startet rettssaken mellom Samsung og Apple.

Prinsipper og penger
Dommer Lucy Koh skal i løpet av de neste fire ukene avgjøre om Samsung stjeler Apples patenter når det gjelder nettbett og mobiltelefoner.

Det er for øvrig samme dommer som har nedlagt salgsforbud i USA både mot Samsungs Google-telefon Nexus og Galaxy Tab 10.1.

Apple forlanger totalt 2,5 milliarder dollar (om lag 16,5 milliarder norske kroner) i erstatning fra Samsung. Beløpet kan tredobles dersom dommeren kommer til at Samsung brøt Apples patenter med vitende og vilje.

Annonse


– Virker urimelig
Nå går Samsungs amerikanske produktsjef Kevin Peckingham ut mot patentveldet som har forårsaket konflikten mellom de to selskapene.

– For oss virker det urimelig at vi kjemper om firkanter – at dette blir regnet som misbruk. Det er derfor vi forsvarer oss, sier han til Wired.

Peckingham sikter til den rektangulære formen på iPad/iPhone/Galyxy Tab/Galaxy S, som jo er lik. Dette er ett av mange stridsemner i saken.

– For bredt patentbegrep
Produktsjefen mener at patentbegrepet har blitt så generelt at det nærmer seg det absurde. Og at bransjen nå må rydde opp, for å unngå lignende søksmål i fremtiden.

– Dette er en sak som industrien må løse i fellesskap, sier han.

– Isolert fra hverandre
På spørsmål om hvordan Samsung får det til å rime at de på teknologisiden er Apples partnere og på samtidig er deres bitreste konkurrent i butikkene svarer han:

– Dette er to ulike deler av selskapet, og de er ekstremt isolert fra hverandre.

Han påpeker at også Samsung bruker deler fra andre, slik som Qualcomm

Legdommerne valgt
I natt ble juryen i saken valgt, og det første rettsmøtet gikk med til dette. I USA er det slik at partene kan si ja eller nei til jurymeldemmer, om de finner dem inhabile. I dette tilfellet var det hele 74 kandidater. Av diisse ble ti ble utvalgt.

Blant de som ble nullet av henholdsvis Samsung og Apple var en tidligere Apple-ansatt og en nåværende ansatt i Google. Apples tidligere leder, avdøde Seve Jobs, uttalte som kjent at han ville knuse Google.

Vil ikke møte
Det har også stått strid om ett av vitnene. Japanske Shin Nishibori jobbet tidligere som designer i Apple, og skal ha utviklet en Sony-lignende mobiltelefon sammen med sjefsdesigneren Jonathan Ive.

Nishibori er stevnet som vitne, og plikter dermed i utgangspunktet å møte. Han har likevel signalisert at han ikke kommer. Nishibori befinner seg på Hawaii, som ledd i behandlingen av en sykdom.

Designeren, som jobbet hos Apple i ti år og nylig skal ha sluttet, er stevnet inn av Samsung som vitne på at også Apple kopierer produkter.

Annonse