Ny runde i den lange rettssaken mellom Apple og Samsung. Denne gangen vant Samsung slaget.

Annonse


Nå barker de sammen

I over ett og et halvt år har de kranglet. Denne uka barker de to selskapene sammen i retten for alvor.

Rettssak i fire uker
Vi snakker selvsagt om striden mellom Apple og Samsung. Begge påstår at den andre kopierer deres nettbrett og mobiltelefoner, og begge har vunnet små slag som gir dem rett i det.

Hvem som kopierer hvem, og i så fall hvor mye, skal nå avgjøres av retten i San Jose, California. Her står de neste fire ukene det store (men neppe endelige) slaget mellom verdens kanskje to viktigste elektronikkgiganter i dag.

Rettssaken betegnes av mange som en av de største og mest omfattende i sitt slag i amerikansk historie.

Annonse
Vil ha 15 milliarder
Apple forlanger 2,5 miliarder dollar (om lag 16,5 milliarder norske kroner) i erstatning fra Samsung. Beløpet kan tredobles dersom dommeren kommer til at Samsung brøt Apples patenter med vitende og vilje.

De to partene har på dommeren Lucy Kohs oppfordring vært i dialog om et mulig forlik, men disse samtalene har ikke ført fram.

40 vitner
Samsung og Apple har innkalt 20 vitner hver. I tillegg har advokatene deres spadd opp svære dokumenthauger med det de mener er ny informasjon i saken.

Det dommeren skal ta stilling til, er mildt sagt komplisert. For de to selskapene som er konkurrenter ute i butikkene med nettbrett og telefoner, er også vevd tett inn i hverandre.

Konkurrenter og samarbeidspartnere
Inne i Apple-produktene finnes det nemlig mengder av Samsung-teknologi og Samsung-patenter. Og det er neppe trolig at Apples suksess ville vært mulig uten sørkoreanernes ressurser når det gjelder forskning, utvikling og innovasjon.

Samtidig bruker Samsung sin egen teknologi for alt det er verd ute i markedet. Galaxy-serien med smarttelefoner og nettbrett går rett i strupen på Apples iPhone og iPad.

Noen mener til og med at saken bare et et forspill til den store kampen mellom Google og Apple. For om Apple får gjennomslag for sine krav mot Samsung, kan Google og Android stå for tur. Som kjenter heller ikke Android helt ulikt iOS…

Vunnet flere slag
Apple har i det siste vunnet to store slag: De har fått i stand midlertidige forbud både mot salg av Samsungs og Googles Nexus-telefon og nettbrettet Galxy Tab 10.1 i USA. Samtidig har de fått forbud mot å selge mini-nettbrettet Galaxy 7.7 i hele EU.

I Tyskland klarte Apple å få rettens medhold i forbud mot salg av storebroren Galaxy Tab 10.1, men dette kom Samsung rundt ved å lansere en «N»-modell med noen små endringer.

Men nå er det altså USA som gjelder. Og skulle Apple få gjennomslag på hjemmebane, vil det trolig bety mye for hvordan kampen mellom de to selskapene på verdensarenaen vil arte seg framover.

Kilder:
CNet.com
Wall Street Journal
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse