Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Femtegenerasjons WiFi gir opptil 1 Gbps på mobil.

Tre ganger raskere WiFi

5G endelig klar for mobil.

Vi har 802.11a, b, g og n. Og sist, men ikke minst 802.11ac.

Ble vist for ett år siden
Vi snakker selvsagt om den nye standarden for trådløst Internett, som første gang ble presentert av selskapet Broadcom i Japan i juli i fjor.

Fem måneder senere demonstrerte selskapet 802.11ac på CES-messen i Las Vegas. Og like etter kunne de vise fram de første ruterne og bærbare PC-ene med teknologien ombord.

Nå også for mobil og brett
Nå er endelig den første brikken for lettere teknologi klar. I en pressemelding forteller Broadcom stolt om BCM4335, verdens første 5G-chip for mobiltelefoner, nettbrett og bærbare PC-er.

Brikken kommer med integrert Bluetooth 4.0 og FM-radio (hvor blir det av DAB, mon tro?). 3G eller 4G LTE ligger derimot ikke i brikken, men ifølge pressemeldingen skal støybeskyttelsen mellom 5G og 4G være så god at sameksistens ikke er et problem.

1 Gbps
Med den nye standarden kan du få opptil 1Gigabit pr. sekunds hastighet – i hvert fall teoretisk. I tillegg bruker 5G-brikkene mindre strøm enn de brikkene som brukes i dag.

Hvor mye den nye teknologien vil påvirke prisene på utstyr, vites ikke. Men tradisjonelt pleier utfasing av gamle teknologier å falle sammen med fall i produksjonsomkostninger på andre deler, så vi forventer ikke noe hopp.

Kommer snart?
Når laptoper, mobiler og nettbrett med 5G vil dukke opp, er derimot usikkert. Men Broadcom har godt håp om at den nye standarden raskt vil bli adaptert av mobilprodusentene.

Som alle de tidligere WiFi-standardene kommer denne trolig også ut i markedet før den formelt er godkjent.

Stikkord: Mobil, wifi