Slik presenterer nett«butikken» Armory seg - når du først har sluppet inn.

Annonse


Enkelt å kjøpe våpen på nett

Gjerningsmennene bak både 22. juli i Norge og Batman-massakren i USA skaffet seg våpen på lovlig vis.

Men så var de heller ikke vanlige kriminelle som skulle tjene penger på virksomhet som innebærer vold.

Avlegger av narko«butikk»
For disse finnes det andre, ulovlige muligheter. En av dem heter Armory, og er en avlegger av narkotika«butikken» Silk Road, som vi tidligere har skrevet om og som nå er stengt.

Journalisten Sam Biddle på teknologinettstedet Gizmodo.com har gjort grundige undersøkelser om nettbutikken og skrevet en lang og detaljert artikkel om ulovlig våpenhandel på nettet.

Bak krypteringsgardiner
På samme måte som Silk Road befinner Armory seg bak en rekke digitale «gardiner». For i det hele tatt å komme inn på nettstedet må du bruke TOR, et anonymt nettverk som i sin tid ble utviklet av den amerikanske marinen.

TOR sørger for at forbindelsen mellom Armory og deg blir vanskelig (men ikke umulig) å spore. Og når du har bestilt din AK47, Bushmaster eller Glock, betaler du med virtuell valuta, såkalte Bitcoins.

Vanskelig å spore
Både TOR-forbindelsen eller Bitcoin-betalingen kan – i hvert fall teoretisk – spores av politiet. Men helt enkelt kan det ikke være, siden vi sjelden hører om kriminelle som har blitt avslørt på grunnlag av opplysninger fra disse kildene.

Vi hører derimot ofte amerikansk politi fortelle om forbrytere som har benyttet Bitcoin og TOR, men da har bevismaterialet stammet fra annet hold.

Med andre ord synes det ganske trygt for kriminelle å benytte skjulte nettverk og virtuelle penger, der den synlige forbindelsen mellom den som betaler og betalingsmiddelet er kuttet.

Sendes i deler
Likevel gjenstår selve forsendelsen av varene. Her kommer kanskje den største oppfinnsomheten inn.

Å sende et maskingevær pr. post er ingen god idé, selv om avsenderen kan forbli ukjent ved å gjøre noen grep.

Nei, selgerne på Armory sender selvsagt våpen i deler. Små, anonyme pakker som hver i sær inneholder noe som ser ut som uskyldige metalldeler ment for reparasjon av landbruksmaskiner, biler eller produksjonsmateriell.

Luftslipp og GPS
Andre reklamerer med at de bruker luftslipp. Med andre ord kaster de pakkene med våpnene ned fra fly. Du trenger bare å oppgi nøyaktige GPS-koordinater (et relativt øde sted, får vi tro), så kommer flyet med varene.

Av annonsene kan vi lese at målgruppa neppe er ensomme våpendesperadoer. Ofte ser de ut til å henvende seg til organiserte kriminelle med stort behov for væpnet «personell», og i noen tilfeller også leiehærer i land med uavklart politisk situasjon.

Hvor mye av verdens ulovlige våpensalg som foregår via Armory, er umulig å si. Men sikkert er det at siden er svært aktiv.

Prøvde å tipse
Gizmodos journalist prøvde som den gode amerikanske borgeren han er å tipse det føderale kontrollorganet får våpen ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) om virksomheten.

Det var ikke spesielt vellykket. Svaret han fikk tilbake var at Armory er en lovlig og registrert virksomhet basert i Virginia Beach. Dermed var det «case closed» fra den kanten.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse