Alt handler om kameraet.

Annonse


For et mobilkamera!

La oss gjøre en ting klart først, Nokia i Norge har hatt ekstremt få testmodeller av nye 808 PureView, og fikk vi derfor bare lånt mobilen over en helg. Det betyr at vi ikke fikk testet så mye av telefonen, da vi selvsagt bare fokuserte på det viktigste, nemlig kameraet. Så vi knipset og filmet så mye vi kunne, men tok oss ikke så mye tid til å analysere batteriet, menysystemene, ytelsen og så videre. Det kommer vi tilbake til senere.

Hva skal de med den?
Det er uansett ingen hemmelighet at dette er en merkelig mobil. Vi kan allerede avsløre at kameraet er det aller, aller beste som finnes i mobilverdenen. Det setter en helt ny standard, og kan fint måle seg med dedikerte lommekameraer uten en mobil som følger med.

Her er bildene av selve maskinvaren

Annonse


Samtidig kjører 808 fremdeles Symbian, riktignok den nyeste, mest polerte versjonen, men fortsatt et utdatert, døende operativsystem.

Med andre ord, dette er et eksperiment fra Nokia. De har utviklet PureView-teknologien over mange år, og har bestemt seg for å introdusere den til markedet i form av denne snodige mobilen. Kall det en test. Og det er allerede klart at PureView kommer til andre, mer relevante Windows Phone-telefoner, kanskje allerede nå til høsten.

Dette bildet er tatt med 808

Og det samme motivet tatt med en iPhone 4S. Det er lett å se hvor mye mer bredde det er i 808.

Nyskapende
Men OK, hvordan fungerer dette? Kort fortalt, ja, telefonen har en brikke med 41 megapiksler. Ganske vanvittig. Men det betyr ikke at du håndterer slike enorme bilder – telefonen tar i stedet informasjon fra hele bildebrikken, og skalerer det ned til vanlige 8, 5 eller 2 megapiksler. Og da blir kvaliteten glimrende.

Du kan ta bilder i full oppløsning. Eller nærmere bestemt, 38 megapiksler i 4:3-format, eller 34 megapiksler i 16:9-format. Men det er det liten vits i. Bildefilene blir alt for store, det tar litt tid å lagre dem, og kvaliteten lider faktisk litt. Det er først når nedskaleringen har gjort magien sin at vi ser hvor mye potensiale det ligger i teknologien. Vi tok noen bilder i full oppløsning bare for å teste, men det mest naturlige og velfungerende blir å bruke 5 eller 8 megapiksler.

Klikk her og her for å se to bilder i fulle 34 megapiksler.

Full pott
For å gjøre en lang historie kort, Nokia 808 leverer nesten uansett forhold. Bildene vi tar utendørs er de skarpeste og mest detaljerte vi har sett. Og for en gangs skyld fungerer dette ganske bra i mørket også, takket være den kraftige blitsen.

Klikk på tallene for å få opp de opprinnelige, 5 megapiksel store bildene: 1, 2, 3, 4, 5.

808 er også den første mobilen som gjør det mulig å zoome ordentlig. I og med at det er så mange piksler å hente informasjon fra, går det fint an å zoome digitalt på motiver som er et stykke unna, uten at kvalitetstapet er for stort. Litt kornete blir det, men uansett langt bedre enn på andre mobiltelefoner.

Her er et utvalg av bilder tatt med 808.

Kameraapplikasjonen åpner også for veldig mange justeringsmuligheter, og du kan endre scener, ISO eller andre parametre direkte fra hovedskjermen. Du kan også la mobilen gjøre mye av jobben automatisk.

Uansett forhold
Videofunksjonen lar oss filme i 1080p, og resultatene her er også veldig gode, men vi merker at mobilen sliter med å stabilisere bildet ordentlig.

To videoer filmer med mobilen:

Det som er meget plagsomt er at den lavoppløselige skjermen (640×360 piksler) sliter med å vise bildene fra sin beste side. Alt fremstår som kornete og uklart, og det er absolutt nødvendig å overføre resultatene til en datamaskin for å nyte dem.

Bra og dårlig
Så, noen korte dager med Nokia 808 kan konkluderes med at vi skulle gjerne hatt mer tid med telefonen, men også med at ingen andre kan måle seg med kamerakvaliteten her. Nokia har revolusjonert bransjen. Det som gjenstår er å vente på at teknologien finner veien til andre, mer salgbare modeller – det er klart at Symbian Belle ikke er bra nok lenger. Operativsystemet i seg selv er modernisert og kapabelt, men det dårlige apputvalget, den svake ytelsen (nettleseren er alt for treg!) og den generelle følelsen av at dette er et plattform på vei ut hjelper ikke.

Men du verden så gøy det er å ta bilder med PureView. Vi vil ha mer!

Annonse