Ett eneste sekund klarte å velte flere store nettsteder natten mellom lørdag og søndag.

Annonse


Ett sekund skapte nettkaos

Reddit, Mozilla, Gawker, StumbleUpon, Yelp, FourSquare og muligens en rekke andre nettsteder hadde alvorlig hikke i helga.

Holdt tilbake ett sekund
Årsaken var at verdens mest nøyaktige klokker, atom-urene, ble stilt ett sekund tilbake i månedsskiftet juni/juli, altså mellom lørdag og søndag. Eller mer nøyaktig: Klokken ble holdt tilbake manuelt for å vente på et såkalt skuddsekund (den supernøyaktige tidsmålingens svar på skuddår).

Både med Linux og Java ble det trøbbel i kjølvannet av tidsjusteringen.

Nettets «grunnfjell»
De to teknologiene kan med en viss rett sies å være nettets «grunnfjell». Et flertall av verdens nettservere baserer seg på Linux og Apache. Og et i et stort antall nett-applikasjoner ligger Java i bunn.

Reddit hadde for eksempel trøbbel med Cassandra, et åpent databasesystem som opprinnelig ble utviklet av Facebook og som nå brukes at svært mange andre med Apache.

Ustabile i 30 minutter
Andre hadde trøbbel med Hadoop og Elastic Search.

– V i var ikke 100 prosent offline, men tjenesten var svært uforutsigbar i 30 minutter, sier Gawker-sjefen Tom Plunkett til CNet.

Advart av Opera-ansatt
Problemene burde ha vært forutsett. For allerede den 5. juni la systemingeniøren Marco Masrongiu i norske Opera ut en bloggmelding der han advarte mot tidsjusteringen.

Det har så langt ikke kommet rapporter om norske nettsteder som ble rammet.

Kilder:
Wired.com
CNET.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse