Megaupload-gründeren Kim Dotcom fikk i forrige uke uventet støtte fra en annen gründer, Steve Wozniak. Nå har han godt håp om å få saken avvist i USA.

Annonse


Tror han vinner

Megaupload.com var ett av verdens største utvekslingssteder for piratkopiert materiale.

Pengeutpressing og hvitvasking
I januar i år slo politiet til, og nå risikerer bakmannen Kim «Dotcom» Schmidtz inntil 20 års fengsel for en lang rekke forhold.

Blant det han beskyldes for er foruten piratvirksomheten også pengeutpressing og hvitvasking.

Levde luksusliv
Dotcom levde et liv i sus og dus i en kjempevilla utenfor Auckland i New Zealand. Han poserte villig med dyre biler og privatfly, og oppførte seg i det hele tatt som en slags mafia-konge.

I motsetning til for eksempel The Pirate Bay, tok Megaupload betalt av brukerne. Politiet mener at dette skal ha gjort Dotcom til en rik mann.

Ny vending
De fleste trodde dermed at saken var klar. Dotcom lå tynt an, og alt tyder på at newzealandske myndigheter ville utlever Kim Dotcom og hans medarbeidere til USA, der FBI venter med den lange tiltalen.

Men så begynte ting å ta en helt annen vending.

Støtte fra Wozniak
Først vant både Kim Dotcom og hans tre medarbeidere fram i retten, og ble satt på frifot mot kausjon.

I forrige uke fikk Dotcom uventet støtte fra Apples med-grunnlegger Steve Wozniak, som mener at å stenge Megaupload er det samme som å stenge postkontoret dersom det avdekkes ulovlige pakker.

Vil ha saken avvist
Og nå mener Dotcoms advokater at de har godt håp om å få saken avvist i den føderale domstolen i Virginia, der saken etter planen skulle opp.

Kim Dotcom har i mellomtiden framstått i media som et godslig familiemann med kone og barn.

Fra skurk til helt
Han har også fått støtte fra den innflytelsesrike nettrettighetsorganisasjonen Electronic Fronter Foundation (EFF), som mener Dotcom-saken vil være en prøvestein for prinsippet om det frie Internett.

Den tykkfalne og i manges øyne usympatiske tyskeren med like stort ego som lommebok har med andre ord forandret seg til å bli en helt.

– Som Maximus
CNet kaller ham nå for Internett-alderens Maximus. Maximus var som kjent hovedpersonen i filmen Gladiator, spilt av Russell Crowe.

I filmen utfordrer Maximus selveste keiseren i Romerriket, Commodus.

I filmen dør de begge to, men det er utvilsomt Maximus som har folkets gunst…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse